inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Visul lui Adalbert, "omagiu" performantei lui Duckadam, glorie cinema-ului romanesc

0 Comentarii


Cu doar cateva zile inainte de aniversarea a 26 de ani de la castigarea Cupei Campionilor Europeni de catre Steaua Bucuresti, a avut loc premiera de la gala a primului lungmetraj al lui Gabriel Achim, "Visul lui Adalbert", o comedie neagra in care Duckadam apara patru penaltiuri consecutive, Teoharie Coca Cosma comenteaza frenetic, iar in fabrici si uzine este sarbatoare. Dar de la bal pina la spital nu-i cale lunga. Daca n-ar fi fost, nu s-ar fi povestit.

Vineri, 4 mai, la Cinema Pro (Bucuresti) a avut loc premiera de gala a filmului regizat de Gabriel Achim, "Visul lui Adalbert", o comedie neagra, bazata pe o intamplare petrecuta intr-o uzina comunista in 1986.

Atit regizorul, Gabriel Achim, cit si intreaga echipa, au fost aplaudati minute in sir de catre publicul prezent la eveniment.
Evenimentul din Bucuresti a fost precedat de alte doua premiere de gala, care au avut loc in prezenta regizorului si a unei parti din echipa, in Cluj (la Odeon Multiplex) si in Iasi (la Cinema Victoria).

Intrebat de ce pustii trebuie sa vada "Visul lui Adalbert", Gabriel Spahiu a martusit: "Parerea mea e ca nu trebuie neaparat sa vada filmul asta sau sa ne asculte pe noi cind povestim cum am trait adolescenta pe vremea lui Ceasca. Trebuie sa-si traiasca viata in felul lor. Sa se uite la Visul lui Adalbert pentru ca e un film bun, nu ca sa invete istorie." (Catavencii, nr.17/2012)

"Visul lui Adalbert" a fost numit de publicatia americana de specialitate The Hollywood Reporter "O felie de viata ironica si nostima... o pilda inteligenta, sumbru – comica, dar cu un subtext grav."

De asemenea, Film Society Lincoln Center nota: "Dar cea mai importanta pentru romani e ziua in care echipa de fotbal Steaua a castigat Cupa Campionilor Europeni, dupa o serie de penaltiuri de legenda. Imbinand triumful cu tragedia, avand ca fundal o societate paralizata, "Visul lui Adalbert" pune in discutie problema responsabilitatii colective si iluzia, atat la nivel individual, cat si la nivelul societatii."

Iulia Blaga scria pe Hotnews.ro: „Visul lui Adalbert nu seamana cu ce s-a mai facut la noi. intregul amestec de realitate, fictiune si autoreferentialitate are - tocmai datorita imperfectiunilor si aspectului neregulat, grunjos -, multa prospetime."

"Reconstituire pe cat de fidela, pe atat de amuzanta a unei zile din Romania anului 1986, filmul "face cu ochiul" cinefililor printr-o serie de citate cinematografice absolut savuroase.", nota Gabriela Lupu in Romania Libera.

"Visul lui Adalbert" a intrat in cinematografe din 4 mai, distribuit de Bright Film, si ruleaza la Cinema City Sun Plaza, Cinema City Cotroceni si Hollywood Multiplex (in Bucuresti), la Cityplex (Brasov), Cinema City si Odeon Multiplex (Cluj), Cityplex (Constanta), Cinema Victoria (Iasi), Caffe Cinema 3 D (Ploiesti) si Eurocinema Dragasani.
Pe 9 mai, "Visul lui Adalbert" va rula si la Noul Cinematograf al Regizorului Roman din Bucuresti.

Filmul a fost prezentat in premiera mondiala, in 2011, la Reykjavik International Film Festival.



Despre "Visul lui Adalbert", regizorul Gabriel Achim a marturisit ca nu se adreseaza unui public anume: "Spre surprinderea mea, "Visul lui Adalbert" a fost apreciat si de oamenii de 20 de ani, si de islandezi, si de turci. Englezii imi spuneau ca este o comedie romantica de intreprindere. Si ei isi aduceau aminte de anii ’80, aveau nostalgia asta a muncitorilor, inginerilor, a oamenilor care munceau ca sa traiasca, nu traiau ca sa munceasca."

Cosmin Manolache, co-scenarist, a povestit cum s-a nascut "Visul lui Adalbert": "Unchiul meu a fost inginer de protectia muncii la intreprinderea de Autocamioane Brasov. Asa ca am fost sensibilizat de mic cu materialele astea de protectia muncii. Cand s-a intamplat, acum cativa ani, sa gasesc niste diapozitive cu accidente de munca pe linga Biserica Sf. Elefterie, am zis ca o sa imi fie de ajutor intr-un fel sau altul. S-a intamplat sa vina propunerea lui Gabi, care auzise o poveste, in mare parte cea din film, pe care noi ne-am apucat sa construim ceea ce ati vazut."

Gabriel Achim (regizor si scenarist) a completat: "Partea asta cu accidentul de munca reconstruit, cu urmari cu aceleasi efecte ca si cazul reconstruit, mi-a placut foarte mult pentru ca mi s-a parut ca o oportunitate de a vorbi despre accidentele care se intampla cand noi, regizorii, reconstruim realitati."

In ceea ce priveste alegerea actorilor, Gabriel Achim a spus ca l-a preferat pe Gabriel Spahiu pentru chipul expresiv, pe care se intalnesc tragicul si comicul, iar pe Doru Ana pentru ca si l-a inchipuit spunand ca vrea sa vada  la video filme cu femei goale.

SINOPSIS

Muncesti ca sa traiesti sau traiesti ca sa muncesti? Greu de crezut pentru corporatistii de azi, dar au fost vremuri cand varianta a doua era exclusa. In "Visul lui Adalbert", primul lung metraj al lui Gabriel Achim, o mana de ingineri in fata unui aparat video adus pe sest la birou asteapta a bout de souffle sa-l vada pe Duckadam ridicand Cupa Campionilor Europeni. Atmosfera relaxata, departe de ochii iscoditori ai nevestelor, ce ar fi trebuit sa urmeze festivitatilor dedicate aniversarii PCR, va ramane doar o promisiune. Totul este dat peste cap de un chiul: doi muncitori se sustrag de la programul cultural-artistic pentru a face pe neve cutite cu manere de plexiglas, una din formele prin care ciubucul lua drumul doctorilor, profesoarelor, secretarelor, intr-o tovaraseasca intelegere a greutatilor vietii. Banalul si tragicul coexista in chipul cel mai firesc, caci de la bal pana la spital nu-i cale lunga. Daca n-ar fi fost, nu s-ar fi povestit.

Remarcat de presa internationala de specialitate, "Visul lui Adalbert" este o abordare proaspata si comic-nostalgica a unor momente importante petrecute in Romania anilor `80, a carei distributie ii aduce laolalta pe Gabriel Spahiu, Doru Ana, Ozana Oancea, Anca Androne, Paul Ipate, Alina Berzunseanu, Mimi Branescu, Adrian Vancica, Coca Bloos, Mircea Rusu, Viorel Comanici, Adrian Ciglenean, Violeta Haret-Popa, Ana Maria Moldovan, Cristi Balint, Dan Ivanesei, Vitalie Bichir si Bogdan Marhodin. Figuratia a fost impresionanta si a adunat  sute de oameni din Mizil si Ploiesti care au aparut pentru prima oara intr-un film de lung metraj. Filmarile au durat 5 saptamani in perioada 2010-2011 si s-au desfasurat in Mizil, Ploiesti, Bucuresti si Bran.

"Visul lui Adalbert" este o productie Green Film si 4 Proof Film, realizata cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, al UniCredit Tiriac Bank, Loteriei romane, Romaqua Group, MEC Romania, Media Tour, Drill Media,  Digital Cube si al Asociatiei Romane de Film Independent (ARFI).

Regia: Gabriel Achim
Producatori: Gabriel Achim si Monica Lazurean-Gorgan
Producator delegat: Dan Burlac
Producator executiv: Gabriel Achim
Scenariu: Cosmin Manolache si Gabriel Achim
Imagine: George Chiper-Lillemark
Scenografie: Vali Ighigheanu
Costume: Luminita Mihai
Montaj: Cristian Nicolescu si Ioan Stefan Tatu
Sunet: Dan-Stefan Rucareanu, Filip Muresan si Vlad Voinescu

Gabriel Achim a absolvit sectia Regie-Film a UNATC in 2008 si Academia de Studii Economice la inceputul anilor `90. Mai inainte de a fi regizor si producator, a lucrat peste 10 ani ca director si consultant in managementul resurselor umane pentru companii internationale. A scris, produs si regizat filme de scurt-metraj, care au fost selectionate si premiate la numeroase festivaluri de film nationale si internationale.
Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Scrisorile Mariei Callas, 70.000 euro

La Milano au fost scoase la licitaţie obiecte care au aparţinut cântăreţei de operă Maria Callas, aflate în posesia familiei fostului soţ Giovanni Battista Meneghini, pe care Maria ...

Leul de Aur pentru Bertolucci

Venetia. Regizorul italian Bernardo Bertolucci va primi la Festivalul de film de la Venetia (29 august-8 septembrie) un premiu Leul de Aur creat special cu ocazia implinirii a 75 de ani de existenta a ...

Cabaret politic: "O matusa pierduta"

Grupul Voua joaca, in costume roz, intr-o parodie dupa Caragiale, la Nottara V-ati gandit vreodata ce s-ar intampla daca Tipatescu, din "O scrisoare pierduta", nu ar ...

Expozitie Sculptura (noiembrie-decembrie), Constantin Radulescu, Muzeul National Cotroceni

SCULPTURA. "Xiloforme" este titlul expozitiei de sculptura semnata Constantin Radulescu, deschisa la Muzeul National Cotroceni. Cele 20 de lucrari ale artistului, realizate in lemn de tei, ...

Mircea Vulcanescu in arhivele securitatii
Mircea Vulcanescu in arhivele securitatii

Conferintele „Mircea Vulcanescu” Mircea Vulcanescu in arhivele securitatii 7 noiembrie 2013, Studioul Horia Bernea Muzeul National al Taranului Roman Muzeul National al Taranului ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline