Satul Viscri, pe vremuri un sat sasesc, se afla in judetul Brasov si este situat la 7 km de comuna Bunesti. Desi poate aparent un loc banal, Viscri are totusi un farmec aparte. Pe un mic deal, ascuns la prima vedere de o padurice, se afla biserica fortificata care dateaza inca din secolul XIII si care in vremea invaziei tatarilor reprezenta un loc sigur in care se ascundeau localnicii. Desi de mici dimensiuni fata de alte biserici, aceasta este construita in stil gotic si este impunatoare datorita maretiei zidurilor, care o inconjoara, construite din blocuri de piatra. Mobilierul si tot ce se regaseste in interior sunt impodobite cu decoratiuni populare specific sasesti.
Cetatea saseasca din acest sat este cea mai veche si cea mai bine conservata dintre cetatile taranesti din Ardeal. Pozitia mai inalta si zidurile groase si solide i-au conferit in vremurile primejdioase avantajul de a fi greu sau imposibil de cucerit.
Atmosfera linistita din sat, casele frumos renovate, dar care au pastrat specificul arhitecturii sasesti din vremurile de demult apuse creeaza impresia ca esti in cu totul alta lume. In fata celor mai multe porti se afla un cos din nuiele. Aici pun femeile ciorapii impletiti din lana naturala, care se vand in Germania, dar si in alte tari ale lumii. Acest “obicei” s-a extins si s-a dezvoltat intr-o afacere de durata. In fiecare luna vin comenzile de paturi, pulovere, veste, manusi, papuci de casa, caciuli, fulare… Pentru toate acestea lucreaza 95 de femei, aici incadrandu-se si fete de 14 ani.
Pe langa biserica fortificata, inscrisa in patrimoniul mondial UNESCO, se afla si casa printului Charles, casa cu nimic diferita de cele ale taranilor. Acesta vine cel putin o data pe an la Viscri, dar nu in vizite oficiale. De cele mai multe ori vine singur. Ii place linistea si naturaletea a tot ceea ce inseamna lumea satului. Se plimba, vorbeste cu oamenii, dar este in permanenta pazit de membrii SPP, care de cele mai multe ori sunt de neremarcat, foarte discreti.
Surse foto: 1, 2, 3