Nascut (1906) intr-o familie aristocrata (unul dintre cei sapte copii nelegitimi ai ducelui de Modrone), Visconti a avut privilegiul unei educatii alese. In tinerete i-a cunoscut pe Toscanini (dirijorul), Puccini (compozitorul) si Gabriele D'Annunzio (romancierul). Era pasionat de teatru si muzica, dar si de cai (a fost direct implicat in cresterea cailor pur-sange si participarea la curse). La Paris, a cunoscut-o pe Coco Chanel care i l-a prezentat pe Jean Renoir (al carui asistent de platou a si devenit o vreme). Cam pe atunci si-a schimbat si simpatiile politice - de la fascism, la comunism. Inainte de a reveni la Roma, a vizitat si Hollywood-ul care insa nu l-a atras in mod deosebit.
Pentru a-si putea finanta primul film - "Obsesia" (1942), o adaptare "cu cantec" a romanului lui Cain "Postasul suna intotdeauna de doua ori" (cenzura fascista si-a facut treaba si, cu toate astea, pelicula a avut un mare succes la publicul italian) - Visconti si-a vandut cateva bijuterii de familie. Intre filmele care au ramas in istoria cinematografiei mondiale semnate de Visconti se numara "Rocco si fratii sai" (1960), "Ghepardul" (1963), "Moarte la Venetia" (1971). S-a remarcat si ca un inspirat regizor de teatru si opera (a pus piese de Jean Cocteau sau Tennessee Williams). Este de notorietate faptul ca Visconti este cel care a facut din Maria Callas o diva.
Om dificil, cu inclinatii bizare, Visconti - a carui lipsa de diplomatie pe platourile de filmare nu era un secret (au ramas de pomina grosolaniile la adresa lui Burt Lancaster pe cand lucrau la "Ghepardul") - ramane un reper in istoria cinematografiei universale. Si, vorba lui Lancaster, "cel mai bun regizor cu care am lucrat vreodata. E visul oricarui actor...".
Fotografii, rochii si bijuterii
In numele organizatorilor expozitiei "Luchino Visconti 100" - Ambasada Italiei la Bucuresti, Institutul Italian de Cultura "Vito Grasso" si Muzeul Municipiului Bucuresti - arh. Luciano Calosso afirma: "Consideram ca alegerile facute de regizor in opera sa au fost determinate de experientele sale, de viata de familie, de cultura sa deja europeana; iar expozitia doreste sa-l insoteasca pe vizitatorul de astazi intr-o calatorie printr-o epoca ce se indeparteaza cu pasi repezi (...)". Expozitia cuprinde: fotografii, rochii de bal si bijuterii.
Au fost selectionate 100 de fotografii, realizate in diferite momente din viata publica si privata a lui Visconti. Imaginile din copilarie - care descriu mediul familial - alterneaza cu cele din filme. Fiecare din imagini prezinta un an din viata lui, insa fara a fi ordonate cronologic. Expozitia include si doua rochii realizate dupa moda de la jumatatea secolului al XIX-lea, din colectia casei Annamode '68, ce realizeaza costumatia pentru cele mai importante filme italiene si straine. De asemenea, sunt etalate si cateva bijuterii originale renumite, utilizate in filmele lui. Fotografiile provin din patrimoniul Fundatiei "La Colombaia di Luchino Visconti" din Ischia. Vernisajul are loc astazi, la orele 18.00, in prezenta ES Daniele Mancini, ambasadorul Italiei, expozitia putand fi vizitata pana pe 25 februarie. (L.D.)