Edvin Marton, partenerul de "scena" al campionului olimpic si mondial la patinaj artistic Evgheni Plushenko, canta in Romania, pe 28 septembrie.
Marton, detinatorul celei mai scumpe viori Stradivarius, fabricata in 1698, va concerta la Sala Palatului, alaturi de trupa de dans Brioni si de Orchestra din Monte Carlo, alcatuita din cinci violoniste.
Marton va aduce in Romania un spectacol cu care merge in turnee inca din 2005, o combinatie intre un show de lasere si lumini, cu muzica ce i-a adus Premiul Grammy in 2006, adaptari dupa "Simfonia a V-a" de Beethoven, "Tosca" sau "Romeo si Julieta", o combinatie intre clasic si modern.
Biletele costa intre 50 si 150 de lei noi si se pun in vanzare pe 1 august, la Sala Palatului, magazinele Diverta, Carrefour Orhideea, Carrefour Feeria si on-line, pe bilete.ro.
Marton are doar 32 de ani, dar canta la vioara de la trei ani si e unul dintre putinii artisti de muzica clasica de origine maghiara care a reusit sa se impuna pe scenele internationale intr-un timp destul de scurt.
A castigat premiul "Vioara de Aur", are un contract cu Sony BMG si a compus multe dintre melodiile pe care Evgheni Plushenko a patinat in competitiile din intreaga lume.
Statul ungar, sponsorizat de Banca Elvetiei, i-a daruit in 1996 una dintre cele opt viori Stradivarius existente in lume. Vioara, evaluata la aproximativ patru milioane de dolari, are propriii ei paznici, care-l insotesc pe artist peste tot in lume.
Invitatie cu noroc, prin email
Cei de la compania Amphitrion, firma care-l aduce pe Marton in Romania, spun ca l-au invitat pe artist printr-un simplu email, in urma cu sase luni. Violonistul a raspuns neasteptat de rapid si de entuziast. Initiativa apartine Ralucai Popescu, general-managerul companiei, fosta violonista.
"L-am vazut intamplator la televizor, pe Duna, era un concert cu el si am fost foarte entuziasmata pentru ca si eu as fi vrut sa cant acelasi gen de muzica", a povestit Popescu.
"Am primit raspuns ca ar fi interesat si, intr-o saptamana, semnaseram deja contractul", a spus si Adrian Ionescu, director de marketing.
Este primul mare eveniment organizat de Amphitrion si, spun ei, au avut "norocul incepatorului". Goana dupa sponsori a durat in jur de sase luni si a implicat cam 100 de companii mari.
O parte din bani au venit, in final, de la Alpha Bank, pentru ca reprezentantul de marketing era "un fan al artistului", a povestit Ionescu. Onorariul violonistului este confidential, au spus organizatorii.
"Daca Mozart ar fi in viata, si el ar canta acest gen de muzica"
Nascut intr-o familie de muzicieni dintr-o zona a Ucrainei locuita de etnici maghiari, destinul lui Edvin Marton (pe numele adevarat Lajos Csury) a fost destul de clar inca din copilarie: "In orice conditii, trebuia sa devin muzician", spune violonistul intr-un interviu. A reusit sa faca sapte ani de scoala in doar trei, iar la 7 ani canta deja concerte de vioara de Mozart.
A studiat la Moscova, Budapesta, Viena si New York
A studiat la Moscova, la "Scoala centrala de muzica Tchaikovsky", una dintre cele mai competitive din lume, unde l-a avut profesor pe violonistul si dirijorul Yuli Turovsky. Acesta l-a inscris intr-un festival de la Montreal, pe care Marton l-a si castigat, si i-a inregistrat apoi primul CD, cu orchestra sa de camera, "I Musici de Montreal".
Morton a studiat apoi la Budapesta, la Viena si la prestigiosul "Julliard School of Music" din New York si spune ca in fiecare loc a invatat altceva.
"In Rusia am invatat disciplina tehnica, in Budapestea si Viena, europenizarea sunetului, si in New York am reusit sa-mi perfectionez tehnica de interpretare, prezenta scenica si elementele de "show" care, intr-un final, m-au ajutat sa-mi gasesc propriul stil", spune Marton.
Desi a inceput sa colinde lumea de la 20 de ani si a concertat in sali celebre ca Filarmonica din Berlin sau cea din Viena, Marton a vrut altceva. La Julliard, a inceput sa cunoasca mai multi DJ, sa lucreze cu ei si sa-si schimbe radical stilul clasic intr-un gen numit astazi "crossover".
"Intotdeauna m-a interesat mai mult sa-mi cant propria muzica, si asta nu inseamna ca nu as canta Mozart sau Vivaldi, inseamna doar ca acum este mai interesant sa cant aceste lucrari cu sunet de muzica electronica, din moment ce suntem in secolul XXI. Daca Mozart ar fi in viata acum, cu siguranta si el ar canta acest gen de muzica", spune Marton.
Pentru ca muzica lui Marton este greu de catalogat si cu atat mai greu de difuzat la radio sau de vandut pe discuri, de-abia in 2001 o mare casa de discuri, Sony-BMG, s-a aventurat sa-i scoata un album, "Strings’n’beats", distribuit in Austria, Germania, Olanda si Ungaria.
Reactiile au fost mixte, Marton fiind un anonim in afara Ungariei in acel moment. Faima i-a adus colaborarea cu celebrul campion olimpic si mondial, Evgheni Plushenko. Marton a compus muzica ce i-a adus patinatorului 12 dintre cele 48 de medalii castigate in competitiile din intreaga lume.
Cei doi au scos impreuna si un DVD, iar ultima lor aparitie impreuna a fost in Gala Laureatilor de la Jocurilor Olimpice de la Torino, in februarie 2006.
"Regii ghetii" vin la Bucuresti in februarie 2007
Prezenta lui Edvin Marton in Romania va fi urmata de un alt eveniment unic pana in prezent, un spectacol ce-i va reuni pe marii campioni ai patinajului artistic, pe patinoarul "Lia Manoliu", in februarie 2007. Show-ul se va numi "Kings on Ice" si va fi organizat tot de compania Amphitrion.
Patinatorii vor dansa pe muzica lui Marton si a orchestrei sale. Pana acum si-a confirmat prezenta doar Evgheni Plushenko. La doar 24 de ani, Plushenko este unul dintre cei mai mari patinatori ai lumii, care a reusit sa castigat titlul olimpic la Torino, in februarie, cu scoruri record obtinute si la programul scurt, si la programul liber ales.
Patinatorul a obtinut un total de 90,66 puncte, cel mai bun scor obtinut de un patinator de la introducerea, in 2003, a noului sistem de punctaj.
Plushenko a mai castigat, pana in prezent, trei titluri mondiale, alte cinci europene, sapte nationale si o medalie olimpica de argint. Patinatorul a primit medalia de aur la 53 dintre cele 76 de competitii la care a participat, 14 medalii de argint, patru de bronz si doar de opt ori a concurat fara sa castige nimic.
Campionul a lipsit de la ultima competitie importanta, Campionatul Mondial din aceasta primavara, de la Calgary (Canada), castigat de elvetianul Stephane Lambiel.