Mult asteptat de fanii lui Isabel Allende, romanul “Violeta” a fost lansat la inceputul acestui an simultan in spaniola, engleza si romana, iar cei care au citit si recitit titlurile precedente purtand semnatura renumitei prozatoare vor regasi aceeasi forta narativa care i-a adus celebritatea.
Ampla fresca epica si confesiune profund personala ce acopera un secol, din 1920 (anul in care temuta gripa spaniola ajunge in America de Sud) pana in 2020, cand istoria pare ca se repeta cu o noua pandemie, cartea este povestea Violetei del Valle, cea care se apropie de capatul drumului dupa o lunga calatorie pe care a transformat-o intr-un destin ce se prefigureaza inca de la primele pagini ca unul iesit din comun. Majoritatea oamenilor accepta istoria care se intampla in jurul lor, fiind doar statistici sau cel mult note de subsol in propria poveste, fara sa aiba curajul si sansa de a schimba lucrurile si de a fi un martor lucid, viu si gata sa transforme viata celor din jur. Violeta del Valle este o exceptie.
Trecand printr-o suta de ani de tumult, rasturnari si crize politice, economice si sociale, ideologii radicale, o lunga conflagratie mondiala si parca nenumarate conflicte locale, fiecare an si deceniu dominate parca de disperata lupta pentru supravietuire, Violeta devine o memorie si un cronicar al realitatilor traite, pe care si le aminteste intr-o lunga epistola dedicata celui care a jucat cel mai important rol in viata ei. Daca pentru posteritate adesea conteaza mai putin ce s-a intamplat si mai curand ceea ce ne aducem aminte si putem povesti, Violeta del Valle este unul din acei martori inzestrati cu memorie, dar mai ales cu stil si forta narativa, retraind in fata cititorului un destin fabulos si oferindu-i astfel o lectie de istorie, dar si una morala. Iar in vreme ce Violeta isi regaseste marile iubiri, infrangeri si sperante, totul pe fundalul unei lumi care pare sa se indrepte tot mai repede spre distrugere, speranta finala este ca intr-un fel tocmai astfel de persoane si povestile lor vor putea sa salveze ceea ce conteaza cu adevarat.
Isabel Allende, Violeta, editura Humanitas Fiction, 2022