In Sfanta si Marea Vineri Parintii Bisericii au randuit sa nu se oficieze nici o Liturghie. In ziua aliturgica se ajuneaza, credinciosii fiind invitati la rugaciune si meditatie profunda.
"Vinerea Patimilor sau ziua rastignirii pe cruce a Mantuitorului, ziua impacarii noastre cu Dumnezeu, este o zi de reculegere profunda, o zi de meditare la Patima si Moartea Domnului, o zi pe care credinciosii o cinstesc cu rugaciuni si imne de o deosebita frumusete. Este ziua in care ne aducem aminte de rastignirea Mantuitorului, de Patima cea Sfanta si Dumnezeiasca pe care a suferit-o pentru mantuirea intregului neam omenesc.
Este o zi in care nu se savarseste nicio Sfanta Liturghie. Este o zi in care credinciosi ajuna pana seara implinind indemnul Mantuitorului care spune: cand se va lua Mirele de la voi atunci veti posti", a spus Preasfintitul Visarion, Episcopul Tulcii referitor la semnificatia Vinerii Mari.
In Vinerea Mare, credinciosii trec pe sub Sfantul Epitaf care reprezinta trupul coborat de pe cruce al Mantuitorului. Celelalte zile aliturgice din anul bisericesc sunt lunea si martea din prima saptamana a Postului Mare, miercurea si vinerea din Saptamana Branzei si vinerea dinaintea Craciunului si a Bobotezei, atunci cand aceste praznice cad duminica sau lunea.
Patriarhia Romana
Sursa foto: basilica.ro