Vara aceasta e confiscata, fara urma de indoiala, de brandul Harry Potter. Intr-un entuziasm generalizat, miercuri, al cincilea film din serie, `Harry Potter si Ordinul Phoenix`, intra in cinematografele lumii, iar pe 21 iulie, autoarea J.K. Rowling pune punct istoriei ucenicilor de la Hogwarts cu ultimul volum din serie, `Harry Potter and The Deathly Hallows`. Tot in iulie, pe 23, protagonistul Daniel Radcliffe implineste 18 ani si sapte de cand i s-a pus eticheta Harry Potter. Prilej de `frisoane` printre fani, zvonuri si speculatii in jurul destinului final al personajelor si o explozie comerciala care intrece de departe marca Disney. In Romania, filmul va ajunge pe 20 iulie, iar editia in limba engleza a cartii va avea parte de o lansare sub semnul magiei, la Librariile Carturesti si Nautilus din Bucuresti, Iasi si Timisoara, in noaptea din 20 spre 21 iulie. Pariuri febrilePe Amazon au fost comandate in avans 1,6 milioane de exemplare, iar fanii s-au precipitat la casele de bilete cu saptamani inainte, aducand deja filmului incasari de 3,5 miliarde de dolari. Pana acum, tot ce s-a numit Harry Potter a stat sub semnul cifrelor uriase: 325 de milioane de exemplare din primele sase volume s-au vandut in lumea intreaga, iar cele patru filme au adus studiourilor Warner 3,5 miliarde de dolari. Rumorile cu privire la finalul celui de-al saptelea volum sunt dublate de pariuri febrile. Potrivit casei britanice William Hill, 99a% dintre pariori sunt convinsi ca eroul lor moare in finalul cartii, iar ca `asasin` il dau favorit pe Lord Voldemort. Speculatiile curg garla dupa ce scriitoarea J.K. Rowling a anuntat ca doua personaje dragi vor muri.Spre mirarea presei internationale, al cincilea film din serie, `Harry Potter si Ordinul Phoenix`, a avut premiera mondiala la Tokio, pe 29 iunie. Premiera oficiala este insa considerata cea de pe 3 iulie, la Londra, cand autoritatile au luat masuri aspre de securitate pentru a preintampina tentativele teroriste. `Pottermania` pare sa fi atins si presa internationala. Un articol malitios de pe 4 iulie din `The New York Times` ii admonesta pe criticii americani care incalca o regula nescrisa: scriu cronici inaintea premierei filmului in SUA. Jurnalistul isi ironiza colegii de la alte publicatii, care s-au repezit cu avionul la Londra sa-si dea primii cu parerea despre filmul atat de asteptat.
DEZINHIBATMilionarul Potter `saruta bine` in ultimul filmCel mai nou compliment pe care l-a primit interpretul lui Harry Potter, Daniel Radcliffe, e ca `saruta bine`. Stirea a facut inconjurul lumii si a dat motive de chicoteli fanilor, care asteapta cu sufletul la gura scena dintre ucenicul vrajitor si colega lui de clasa, Cho Chang (Katie Leung).In doar sapte ani de cand i s-a pus `stampila` Harry Potter, Radcliffe s-a ales cu titulatura de cel mai bogat adolescent britanic. Dupa clasamentul intocmit de `Sunday Times`, averea lui atinge fabuloasa suma - pentru cei 18 ani ai sai - de 25 de milioane de euro.Tot lui i-a revenit si onoarea de a fi cel mai tanar actor imortalizat in ceara la Muzeul `Madame Tussauds` din Londra. Statuia adolescentului sobru si fara ochelari, imbracat in costum, a fost dezvelita lunea trecuta si si-a gasit loc printre legendele Hollywoodului. In paralel cu rolul care l-a consacrat, Daniel joaca in piesa `Equus`, o drama psihologica in care fumeaza, injura si apare gol.
A cincea serieDramatica si intunecata`Harry Potter si Ordinul Phoenix`, al cincilea film din serie, e mai intunecat, mai dens, mai dramatic, spun criticii britanici. Nimic din sclipirea magica si luminoasa a celorlalte adaptari. Ecranul e confiscat de lupte interminabile cu maleficul Lord Voldemort (Ralph Fiennes), care se intoarce si ameninta scoala de ucenici Hogwarts. Pana la final, Potter duce batalii grele atat cu Voldemort, cat si cu mai-marii scolii, care refuza sa creada in revenirea lui. Motivul ar putea fi regizorul cel nou, David Yates, care aduce o viziune diferita de a precedentului, Mike Newell (`Harry Potter si Pocalul de Foc`) sau faptul ca filmul concentreaza in 138 de minute circa 800 de pagini de carte.Un mic paradox: e cel mai dens volum si, cu toate acestea, cea mai scurta ecranizare din serie. Protagonistii, de sase ani aceiasi: Daniel Radcliffe (Harry Potter), Emma Watson (Hermoine) si Rupert Grint (Ron), acum adolescenti. Un personaj nou, care va strange toata ura fanilor lui Potter este aroganta si enervanta Dolores Umbridge (Imelda Staunton), intruchiparea perfecta a tuturor defectelor de profesor.
Simultan`Vrajitorii` vin si la Carturesti in noaptea lansariiPana in noiembrie, cand va fi lansata la Editura Egmont versiunea in limba romana a lui `Harry Potter and the Deathly Hallows`, curiozitatea fanilor romani va fi potolita cu varianta in engleza. In noaptea din 20 spre 21 iulie, la ora 2.01, la Librariile Carturesti si Nautilus din Bucuresti, Timisoara si Iasi - simultan cu lansarea mondiala - va fi prezentat volumul britanic. Ca si anul trecut, deschiderea cartilor, inchise in cufere misterioase, va fi insotita de numere de iluzionism, suc de dovleac si accesorii de mici vrajitori. Ultimul volum tradus de Ioana Iepureanu, `Harry Potter si Printul Semipur`, s-a vandut in 55.000 de exemplare, din 2005, iar primul volum s-a cerut cel mai mult in Romania - 97.000 de exemplare, potrivit Editurii Egmont. Saga `Harry Potter`, inceputa in 1997, a fost tradusa in 64 de limbi si vanduta in 325 de milioane de exemplare in lume.