"Dictionarul biografic al literaturii romane", coordonat de profesorul Aurel Sasu, cu informatii la zi despre 2.300 de scriitori, de la Dimitrie Cantemir pana la Florina Ilis, este cea mai completa lucrare de critica si istorie literara publicata pana astazi in peisajul nostru editorial.
Pana acum au mai fost editate "Dictionarul scriitorilor romani" (in patru volume) si "Dictionarul esential al scriitorilor romani" (intr-un singur volum), incepute de trioul Mircea Zaciu, Marian Papahagi, Aurel Sasu. Un alt "Dictionar general al literaturii romane" a fost coordonat de Academia Romana si a aparut in patru volume, pana la litera O.
Dictionarul biografic al literaturii romane, editat in conditii grafice deosebite de Editura Paralela 45, are doua volume si peste 2.000 de pagini. Timp de zece ani au lucrat la acest dictionar cateva zeci de specialisti, printre care Nicolae Manolescu, Dan C. Mihailescu, Alexandru Cistelecan sau Daniel-Cristea Enache.
"Este un dictionar foarte important, care ofera cititorului date despre toti scriitorii nostri reprezentativi. O problema cronica a cercetatorului autohton este lipsa ori raritatea instrumentelor de lucru, a dictionarelor, enciclopediilor si sintezelor care in tarile civilizate au fost de mult realizate si sunt mereu actualizate", crede criticul Daniel Cristea-Enache.
"Sa fiu vrednic de jertfa"
Mircea Eliade are dedicate cateva pagini in dictionar, cu amanunte biografice si referinte critice, fiind marcata afiliatia lui catre legionarism.
"Tot in 1938 (iul.) este retinut mai multe zile in arestul Politiei Capitalei si interogat cu privire la miscarea regionala; in august acelasi an, e internat in lagarul de la Miercurea-Ciuc (prof. Nae Ionescu se afla aici din luna mart., dupa suprimarea ziarului "Cuvantul"), se spune in dictionar.In paginile biografice dedicate lui Constantin Noica este subliniat faptul ca avea si el o optiune pentru dreapta.
("...Voi fi la dreapta, la dreapta spirituala a colectivitatii romanesti"- Axa, nr. din 27 nov. 1932), ceea ce-l aduce in proximitatea ideologica a lui Nae Ionescu, M. Polihroniade, E. Cioran sau Mircea Eliade.
(...) Revenit acasa, confirma adeziunea deschisa la miscare, luata mai devreme la Paris in momentul asasinarii lui C.Z. Codreanu ("...eu nu caut, acum, decat sa fiu vrednic de jertfa pe care cineva din mijlocul nostru a consimtit s-o faca pentru noi toti" - scrisoare din Paris catre P. Comarnescu, 28 dec. 1938)", se scrie in dictionar.
Despre Cioran se spune ca a avut "un stil eseistic caracterizat prin discursul fragmentar, abrupt, prin concentrarea meditatiei pana la forma aforistica (...) C. evolueaza in toate aceste ipostaze catre o pozitie filosofica stoica, preocupata de problema suferintei si a raului."
Mircea Cartarescu este declarat "prim-poet (chiar daca contestat) si prim-poetician al generatiei 80, fiind unul dintre cei mai ofensivi promotori ai postmodernismului. Poezia sa baroca, opulenta, debordand de inventivitate, recupereaza realul si biografia", se spune in dictionar.
Nici tinerii scriitori rebeli nu sunt uitati. Dictionarul include date despre Marius Ianus, care a initiat impreuna cu Dumitru Crudu miscarea poetica a fracturismului, in 1999. Volumele dictionarului vor fi prezentate la USR, maine, de la ora 17.00, in prezenta lui Nicolae Manolescu.