Odata ajuns in Viena este imposibil sa nu te gandesti sa zabovesti intr-o cafenea de pe cunoscutul bulevard Maria Hilfestrasse admirand totodata celebrele magazine si minunatele cladiri construite in stil maiestuos.
Cafenelele nu sunt trecute pe lista turistilor drept locuri ce trebuie neaparat vizitate, insa dupa un drum obositor o cafenea te poate ajuta sa te relaxezi si sa constientizezi in ce lume minunata ai ajuns. Linistea, curatenia si punctualitatea imbraca acest oras cu cladiri de o arhitectura minunata intr-o aura unica ce ofera Vienei un aer distins inconfundabil.
Cafenelele sunt in Viena mult mai comune decat McDonald's in tarile unde se vorbeste fluent limba engleza si fac parte din cultura vieneza cu mult inainte ca Seattle sa auda cuvantul Starbucks.
Mai mult, Kaffeehauser, denumirea locala a cafenelei specifice Vienei, are multe elemente in comun cu pub-urie din Anglia sau cafenelele literare din Paris.
Scriitorul austriac Stefan Zweig a descris cafenelele vieneze ca fiind "institutii aparte care au ceva deosebit...ele sunt un fel de loc democratic special creat pentru a discuta, scrie si juca carti".
Cu toate acestea si sa bei singur o cafea pe unul din bulevardele cu o mare insemnatate istorica si culturala este o experienta unica.
Alt scriitor, Alfred Polgar, a scris despre Cafe Central, cafenea construita in stil baroc care i-a avut pe Goethe, Beethoven, Mahler si Trotsky pe lista clientilor fideli ca "toti cei care intra in aceasta cafenea sunt mizantropi". El a mai spus si ca "aversiunea acestor oameni mizantropi fata de alte persoane este la fel de acuta asemeni nevoii lor de persoane".
Descrierea continua si Polgar noteaza ca in general "Cafe Central este salvarea celor care nu-si gasesc locul in societate, familie sau profesie. Clientii se subestimeaza si relationeaza intre ei, insa nu considera ca prin acest lucru stabilesc relatii de amicitie".