Viena nu este doar unul dintre cele mai frumoase orase europene, dar si una dintre capitalele in care stilurile arhitectonice din diverse epoci se imbina intr-un tot armonios.
Aspectul de astazi al Vienei, unitar prin gratia si detaliul constructiilor, eclectic prin multitudinea de influente si idei, isi are originile in secolele XVIII - XIX. In timpul Imparatesei Maria Terezia (1740-1780) si al fiului ei, Iosif II, Viena a devenit cu adevarat stralucitoare prin creatiile unor arhitecti celebri precum Johann Lukas von Hildebrand sau Josef Emanuel Fischer von Erlach, acesta realizand si Karlskirche.
Karlskirche este cea mai faimoasa biserica baroca din Viena. Aceasta a fost inchinata Sfantului Charles Borromeo. Se remarca prin cupola sa impunatoare de 78 metri inaltime. Interiorul este decorat in stil baroc. La fel de faimoase sunt cele doua coloane exterioare cu o reprezentare alegorica a Sf. Borromeo reprezentand reminiscente ale renascentistei Columne a lui Traian. Aflandu-se la intrarea in biserica, ele incadreaza principalul portal care seamana cu un templu grecesc. Constructia bisericii a fost inceputa in 1716 de catre Johann Bernard Fischer von Erlach si completata in 1737 de catre fiul sau Joseph Emanuel. Aici puteti admira numeroase tablouri alegorice avand ca teme credinta, speranta, caritatea. Fatada este compusa dintr-un numar de elemente contrastante care surprinzator formeaza o imagine de ansamblu unica.
Arhitectura vieneza avea sa se gaseasca in fata unei noi perioade de provocari in cea de a doua jumatate a secolului XIX. Atunci Imparatul Franz Iosif I, ale carui idei vor transforma pentru totdeauna Viena, a decis ca prima masura restructurarea celebrului bulevard Ring. Majoritatea atractiilor se gasesc in interior si de-a lungul Ringului, dar numeroase alte obiective turistice importante se afla in afara acestuia.
Arhitecti ca Gottfried Semper si Karl von Hasenauer, reprezentanti importanti ai stilului baroc, aveau sa lucreze la transformarea Vienei intr-unul dintre cele mai frumoase si interesante orase europene, realizand intre altele proiectul Muzeului de Arta sau cladirea Operei de Stat.
Art deco sau "Jugendstil"
Secolul XIX avea sa aduca in peisajul arhitectonic vienez un nou curent, deschizand astfel unul dintre cele mai interesante capitole ale istoriei artei austriece : art deco sau "Jugendstil". Principala influenta avea sa se dovedeasca Otto Wagner, a carui viziune de ansamblu este inca vizibila in oras, fiind arhitectul care a combinat cel mai bine traditia istorica si tendintele moderne.
Printre proiectele sale se numara Majolica si mai ales spectaculoasa Postsparkasse. Unul dintre elevii si discipolii, sai, Iosif Maria Olbricht, avea mai tarziu sa realizeze cladirea unui surprinzator muzeu Art Deco : Secession, cu o cupola uriasa din frunze aurite de laur. Ideile sale au fost continuate si alti arhicteti, precum Adolf Loos, care a adus insa un stil personal, foarte rational si minimalist.
Viena este remarcabila pentru imbinarea dintre cladirile vechi, clasice si cele moderne, in ton cu cele mai noi tendinte, fara ca acest amestec sa fie vreun moment strident sau deranjant. Partea moderna a arhitecturii vieneze poarta semnatura unora dintre cei mai personalitati ale noului val, care au influentat la randul lor arhitectura internationala, cel mai cunoscut nume fiind cu siguranta Friedensreich Hunderwasser. Acesta a reusit sa impuna un stil cu totul nou, profund original, caracterizat prin aversiunea pentru liniile drepte si atractia pentru culorile intense, adesea socante.
In Viena se gasesc unele dintre cele mai importante proiecte marca Hunderwasser : Hundertwasserhaus, KunstHaus Wien si altele. Dar unele proiecte, precum Haas Haus, opera lui Hans Hollein, un straniu edificiu de sticla si beton, au scandalizat publicul, nu foarte deschis spre experimente arhitecturale.
Trebuie sa vizitati:
Palatul Imperial Hofburg, Innerer Burghof 1, Kaisertor, A -1010 Vienna
Palatul Belvedere, Prinz-Eugenstrasse 27, A-1030 Vienna
Palatul Sch?unn, Schonbrunner Schloss-Strasse 13, A -1130 Vienna
Apartamentul lui Freud, Berggasse 19, A-1090 Vienna
Museum Kunsthistorisches, Maria Theresien-Platz 1, A -1010 Vienna
Biblioteca Nationala a Austriei, Josefplatz 1, A -1015 Vienna
Catedrala Sf Stefan, Stephansplatz 3 - 4, A -1010 Vienna
Schauraume in der Hofburg , Innerer Burghof 1, Kaisertor, A -1010 Vienna
Opera de Stat, Opernring 2, Vienna