Sunt remarcabile mai ales constructiile in stil art nouveau, realizate la raspantia dintre secole de celebrii arhitecti Otto Wagner si Adolf Loos, care au reusit sa dea un nou chip orasului. Astazi aceste edificii fascinante au ramas ca o marturie a perioadei de renastere artistica si intelectuala care a schimbat radical orasul austriac la sfarsitul secolului XIX - inceputul secolului XX. Viena are un aer aparte, o atmosfera imposibil de gasit in alta parte si greu de uitat, care ii face pe cei care au venit macar o data sa revina din nou si din nou.
Inainte de a veni la Viena pasionatii de evenimente culturale ar trebui sa stie ca trebuie sa isi rezerve biletele cu ceva timp inainte, indiferent de spectacol, pentru ca de fiecare data salile sunt pline. Daca iubiti muzica prima vizita ar trebui sa fie la Opera de Stat din Viena, chiar daca este destul de greu sa gasiti bilete, sau la Volksoper, unde sunt puse in scena fascinante spectacole de opereta, musicaluri si balet. Daca preferati ceva mai usor la Rathaus veti gasi atat un targ de Craciun cat si concerte gratuite, organizate pe toata perioada verii.
Puteti pleca in descoperirea Vienei plimbandu-va pur si simplu pe strazi sau cu un Fiaker, caleasca trasa de cai, o optiune romantica si foarte populara. Pentru o panorama incredibila puteti urca in Donauturm (Turnul Dunarii), la o inaltime de 258 de metri, iar imaginea este superba.
Centrul orasului este bulevardul Ringstrasse, strajuit de localuri si cafenele cu delicioase specialitati traditionale, de la cafea la produse de patiserie, si nimic nu este mai placut si mai "vienez" aici decat sa va petreceti ore bune la o masuta, inconjurati de prieteni, delectandu-va cu arta culinara vieneza, rasfoind presa din ziua aceea sau pur si simplu privind in jur, pentru a intelege si simti ce inseamna de fapt Viena.
Fiecare cafenea, o "institutie" traditionala pentru Viena, are un specific aparte. Daca cele de pe Ringstrasse sunt elegante si pretentioase, cele mai marunte, raspandite prin tot orasul, sunt mici si intime, ducandu-va inapoi in timp cu decenii. Si nici nu va trebui sa va limitati doar la cafea, pe lista putand gasi si o gama variata de ceaiuri, de la cele de fructe la cele negre, cu un gust si aroma deosebite. Printre cele mai importante si populare cafenele se numara Caf頓perl, oricare dintre localurile de langa Naschmarkt (unde veti gasi si locuinta celebrului Sigmund Freud), Hawelka, Brauenerhof si multe altele.
Dupa ce v-ati potolit pofta de cafea, este momentul sa alegeti unul dintre muzeele vieneze, pentru a va incepe vizita. Prima optiune ar putea fi Kunsthistorisches Museum, cu o bogata colectie de lucrari ale unor artisti precum Bruegel, Rembrandt, Caravaggio sau Titian, dar si de antichitati romane si egiptene. La mica distanta se gaseste si Naturhistorisches Museum, cu piesa sa de rezistenta : Venus din Willendorf, una dintre cele mai vechi opere de arta din lume, veche de aproximativ 25.000 de ani.
Nici Muzeul de Arta Aplicata nu este mai prejos, putandu-se "lauda" cu o colectie de peste un milion de piese de mobilier rococo, baroc si Jugendstil, portelanuri, materiale textile. O vizita aici este o sansa de a descoperi un alt tip de arta. Urmatorul muzeu trebuie sa fie celebrul Sezession, o lucrare de arta arhitecturala si unul dintre cele mai importante muzee de arta contemporana din lume.
Dar pentru multi nu Ringstrasse este centrul Vienei, ci partea veche a orasului, Innere Stadt, unde se gasesc cele mai importante obiective si cladiri din oras, strajuite parca de vechea Catedrala Sf Stefan. Construita in 1258, catedrala este usor de recunoscut datorita modelului in zig zag ales format de tiglele acoperisului. Intre Catedrala Sf Stefan si Opera de Stat se gaseste Karntnerstrasse, o strada ce este cu adevarat paradisul pasionatilor de shopping ajunsi la Viena.
La mica distanta se gaseste un alt muzeu, Muzeul Albertina, cu o colectie impresionanta de peste 200.000 de desene, intre care o buna parte din cele realizate de Albrecht Durer.
Puteti vizita aici si Palatul Hofburg, un complex ce include Burgkapelle, Stallburg, Biblioteca Nationala din Austria.
Pentru o plimbare relaxanta din Innere Stadt puteti merge in Parcul Prater, un parc de distractii infiintat in secolul XVIII, mereu aglomerat de copii si parinti. De cealalta parte a orasului vechi, in apropiere de Sudbahnhof, se gaseste si Palatul Belvedere, cu o bogata colectie de arta vieneza din perioada Art Nouveau. Se pare ca Viena are cate un muzeu pentru toate gusturile, iar KunstHausWien, creatia arhitectului si artistului Hundertwasser este o fantezie in nenumarate culori, cu o arhitectura stranie. Muzeul de Arta a Secolului XX este locul ideal pentru a descoperi lucrari importante si a intelege mai bine curentele si tendintele care au marcat arta plastica in secolul trecut.
|
Nu trebuie sa ratati nici numeroasele case ale unor personalitati vieneze, cele mai multe fiind astazi case memoriale. Incepeti cu locuinta lui Sigmund Freud (unde veti putea vedea canapeaua pe care se asezau pacientii sai, precum si o colectie de obiecte personale ale celebrului psihanalist), casa lui Johann Strauss, casa unde Beethoven a compus Simfonia a Treia si mai ales casa lui Mozart, Figarohaus, unde genialul muzician a compus Nunta lui Figaro.
Superba capitala a Austriei este un incredibil amestec de arhitectura baroca si Art Nouveau, care strajuieste de o parte si de alta Dunarea albastra, sintagma simbolica pentru Viena si este aparata de culmile Muntilor Alpi. Unul dintre cele mai frumoase orase din lume, destinatia preferata a turistilor veniti de pretutindeni, Viena are cate ceva pentru oricine, pornind din orasul vechi (Innere Stadt) spre Ringstrasse, principalul bulevard si spre cladirile clasice, ce imbina frumusetea gratioasa a arhitecturii cu parfumul trecutului. |