Vidinul se numara printre cele mai vechi orase din Bulgaria si este situat pe malul drept al Dunarii la granita cu Romania si aproape de cea cu Serbia. Se spune ca prima asezare a luat fiinta in secolul III i. Hr. si era locuita de oameni din neamul tracilor care o numeau Dunonia. A urmat stapanirea romana apoi cea slava in urma careia s-a impus noul nume, Bdin, pastrat sub o forma asemanatoare pana astazi.
Vidinul modern cuprinde laolalta monumente provenite din diferite etape istorice si impartaseste o atmosfera specifica. Cele mai multe cladiri prezinta caracteristicile stilului traditional de arhitectura, dar sunt intercalate adesea cu edificii turcesti sau vest-europene.
Din orasul romanesc Calafat situat la numai 2 km distanta se ajunge cu ajutorul unui feribot, iar intr-un viitor apropiat chiar prin intermediul podului ce va lega cele doua orase infratite. Vidin nu este nici pe departe unul dintre cele mai prospere orase ale Bulgariei, dupa al doilea razboi mondial s-a confruntat cu o adevarata criza demografica. Totusi, se face placut prin pozitia pitoreasca, prin cultura bogata si prin oamenii sai ospitalieri. Atat in oras precum si in cele aproximativ 30 sate din apropiere aveti ocazia sa intalniti frati romani timoceni care formeaza pe alocuri populatia majoritara. De pilda, in cartierul Cumbair traiesc circa 4000 de romani motiv pentru care a fost numit "cartierul vlah".
Doua dintre cele mai importante atractii turistice sunt fortaretele Baba Vida si Kaleto. Cea dintai a fost inaltata in Evul Mediu peste ruinele unei asezari tracice de la inceputul erei noastre. Fortificatia a fost proiectata pe 9,5 hectare si are forma unui patrat cu colturile indreptate catre cele patru puncte cardinale. Nu sunt lipsite de interes nici bisericile ortodoxe din secolul al XVII-lea patronate de Sf. Pantelimon, Sf. Petka, Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Sfanta Parascheva, ctitoria lui Matei Basarab, sinagoga evreiasca si nici moscheea si biblioteca lui Osman Pazvantoglu.
In apropiere de oras exista o serie de frumuseti naturale care ar merita sa fie trecute pe lista obiectivelor. Pestera Magurata, una dintre cele mai mari si cele mai importante din Bulgaria, se spune ca ar fi luat nastere in urma cu aproximativ 15 milioane de ani. Magurata este de doua ori speciala: o data pentru ca reprezinta un fenomen geologic rarisim, iar a doua oara pentru ca prezinta urme preistorice, desene rupestre constand in scene de vanatoare, figuri antropomorfe si zoomorfe din secolele XIII-IX inainte de Hristos.
Martie 2011