Victor Teleuca, poet, eseist, traducator si publicist, s-a nascut la Cepeleuti, in fostul judet Hotin, pe 19 ianuarie 1933. Primele versuri ii apar in ziarul "Scanteia leninista" in anul 1948, perioada in care absolva scoala primara din satul natal.
Elev al scolii din Grinauti-Moldova, Teleuca isi publica incercarile literare in "Taranul sovietic", iar dupa absolvire se angajeaza timp de un an la ziarul raional din Briceni. Dupa terminarea cursurilor superioare, pe care le urmeaza la Facultatea de Filologie si Istorie a Institutului "I. Creanga", activeaza ca redactor la diferite publicatii, precum "Taranul sovietic", "Cultura" si "Nistru". Din 1976 este secretar al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova.
Victor Teleuca s-a afirmat in literatura romana de la prima sa carte, "Rascruce", publicata in 1958. Doi ani mai tarziu vede lumina tiparului placheta de versuri "La ruptul apelor", urmata de volumele "Nelinisti" (1963), "Din patru vanturi" (1964) si "Insula cerbilor" (1966), pentru care a obtinut Premiul "Boris Glavan".
Victor Teleuca se remarca si ca traducator. Realizeaza traduceri din George Gordon Byron: "Peregrinarile lui Childe Harold", din P. Ersov: poemul-poveste "Calutul nazdravan", precum si traduceri din opera lui A. S. Puskin, M. Dudin, A. Tvardovski, S. Neris, I. Rainis si a lui I. Martsinkiavicius.
In perioada 1993-2002 preda filosofia, istoria culturii, psihologia si estetica la Liceul Republican de Arte Plastice "I. Vieru" si estetica la Liceul "Prometeu" din Chisinau. In 1983, pentru merite pe taramul dezvoltarii literaturii i se confera titlul onorific de Maestru emerit in Arte din Moldova.
Pentru opera sa, poetul este recompensat cu Premiul de Stat in domeniul Literaturii si cu Premiul de Excelenta al Uniunii Scriitorilor din Moldova pe anul 2000. Victor Teleuca s-a stins din viata pe 12 august 2002 la Chisinau.
Sursa foto: Wikipedia
A.I.
editor artline.ro