Victor Papilian, prozator si dramaturg roman, s-a nascut la Galati pe 17 iunie 1888, in familia generalului medic Constantin Papilian. A urmat in paralel studiile Liceului "Sf. Sava" si cele ale Conservatorului de Muzica si Arta Dramatica din Bucuresti.
Dupa absolvirea studiilor muzicale a fost angajat in orchestra "Ministerului Instructiunii Publice". La insistentele tatalui, Papilian renunta la cariera in muzica si se inscrie in 1907 la Facultatea de Medicina. Este inrolat in 1916 ca medic in razboi, iar dupa terminarea acestuia, este numit director al Institutului de Anatomie al Facultatii de Medicina din cadrul Universitatii "Daciei Superioare".
In 1919 devine profesor titular la Catedra de Anatomie a Facultatii de Medicina din Cluj. Fara a-si neglija meseria de baza, cea de medic, Papilian a desfasurat mai multe activitati culturale. A desfasurat activitati in domeniul muzicii, publicisticii, in teatru, ca autor dramatic, prozator si organizator de cenaclu.
In literatura a reusit sa se afirme la fel de bine ca in medicina. Prima sa carte, culegerea de nuvele "Generalul Frangulea", a aparut in 1925 si a fost semnata cu Sylvius Rolando. Cu acelasi pseudonim semneaza si romanul "Ne leaga pamantul", volum pentru care obtine in 1926 Premiul Academiei Romane.
A scris nuvele, romane, piese de teatru, dintre care: "Dincolo de rau", "Nuvele oltenesti", "Fara limita", "Un optimist incorigibil", "Sufletul lui Faust" si "Generalul Frangulea". Intemeiaza in 1930 un cenaclu literar pe langa care apare revista "Darul vremii". Victor Papilian detine functia de director al Operei Romane din Cluj si al Teatrului National din Cluj, conduce Cercul dramatic al Universitatii clujene mutate la Sibiu si face parte din comitetul de redactie al revistei "Luceafarul".
Multe scrieri ale lui Victor Papilian au fost publicate postum: povestirile din "Cearta olteneasca" (1973), trilogiea romanesca inspirata din viata universitara "Chinuitii nemuririi" (1976-1986), romanul istoric Bogdan infidelul (1982), precum si cel consacrat periferiei citadine "Coana Truda" (1988). Victor Papilian s-a stins din viata pe 15 august 1956 la Cluj.
A.I.
editor artline.ro