Neumann explica semantic termenii neam, popor, natiune, a caror interpretare tendentioasa a dus pana acum la promovarea unor politici de tip rasist si totalitar in spatiul romanesc. "Intelegerea duce la toleranta, iar toleranta la buna convietuire", explica autorul.
Victor Neumann s-a nascut pe 28 octombrie 1953, in judetul Timis. A absolvit, in 1976, Facultatea de Istorie si Stiinte Sociale la Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca si a devenit, in 1992, doctor in Istorie la Facultatea de Istorie din cadrul Universitatii Bucuresti.
A urmat cursuri postdoctorale de perfectionare in stiintele sociale. Autorul s-a axat pe cercetarea istoriei moderne a Europei, a culturii romanesti in context european, prin compararea ipostazelor de interculturalitate.
Preocupat de istoria evreilor
Neumann a studiat istoria evreilor din Europa de Est si Centrala, dar si din Romania, precum si istoria Banatului si a Transilvaniei intre secolele XVIII-XX. A scris numeroase lucrari despre problemele evreilor si ale nationalismului in era moderna, in contextul studierii minoritatilor etnice in Europa de Est si Centrala. In 1993, a primit Premiul "A.D. Xenopol" al Academiei Romane de Stiinte pentru volumul
"Tentatia lui Homo Europaeus. Geneza spiritului modern in Europa Centrala si de Sud-est". Neumann este in prezent cercetator principal la Institutul de Teorie Sociala si profesor asociat la Facultatea de Filologie din cadrul Universitatii Bucuresti.
A fost numit directorul Institutului International de Studii Interculturale si Educatie, din Timisoara. In prezent, scriitorul preda cursuri de istorie moderna europeana si istoriografie la Universitatea de Vest din Timisoara, precum si la diverse universitati din strainatate. I s-au decernat numeroase distinctii internationale, iar in 2002 a primit "Ordinul de Cavaler" pentru merite deosebite in stiinta, cultura si arta.