Regizorul Victor Antonescu a realizat filme de animatie, precum Greierele si furnica, Robinson Crusoe, Mihaela la dentist, Robotelul Mihaelei, Gradina Mihaelei, Mihaela detectiv, Uimitoarele aventuri ale muschetarilor, etc. Victor Antonescu s-a impus peste ani ca o personalitate de seama a animatiei romanesti fiind unul dintre creatorii de baza ai studioului cinematografic Animafilm.
Productia Robinson Crusoe (1973) regizata de Victor Antonescu a intrat in istoria cinematografiei romanesti ca primul lungmetraj de animatie romanesc realizat in Romania. Acest film a fost realizat in co productie cu studioul Corona Cinematografica din Italia. Flmul a rulat in tara doar dupa 1990, in intregime sau in episoade. Cenzura s-a opus difuzarii acestuia pentru ca era interzis sa rizi la imagini cu triburi primitive sau cu personaje de culoare, "pretenii" de atunci ai lui Ceausescu. Personajele principale sunt Robinson Crusoe (cu vocea lui Ion Caramitru in versiunea romaneasca), animalele sale - papagalul betiv (Paul), pisicutele (Lip si Lap) si cainele somnoros (Daniel) - si bastinasii de pe insula condusi de Bongo-Bongo, care urzesc plan dupa plan pentru a-i putea prinde si manca pe naufragiati. Una dintre cele mai memorabile scene se petrece in momentul unei urmariri cu barcile pe riu. Bastinasii vislesc virtos, apropiindu-se tot mai mult de eroi, si silabisind mereu "unga-dunga-papadunga!". Papagalul, speriat, il incurajeaza pe Robinson: "Hai mai repede, ca ne papa dunga!", dupa care: "Daca scapam de astia, jur sa ma las de baut!". Bineinteles ca au scapat, dar papagalul a revenit la vechiul sau viciu...
In perioada comunista, Romania a realizat doar doua lungmetraje de animatie, ambele regizate de Victor Antonescu. Este vorba despre productiile Robinson Crusoe si Uimitoarele aventuri ale muschetarilor.
Intreaga sa activitate artistica a fost rasplatita cu numeroase premii interne si internationale. Incepand din 1968, Victor Antonescu se ocupa cu un deosebit simt pedagogic de pregatirea viitoarelor cadre de animatori, iar rezultatele muncii sale nu au intarziat sa apara. Productia studioului Animafilm, a crescut de la an la an, ajungandu-se de la 18 acte in 1968 la 57 de acte in 1986.
Victor Antonescu este si "Maestru al sportului" la Tir din 1957 si ca in perioada cand practica acest sport de performanta, a castigat numeroase titluri de campion.
D.T
editor artline.ro