Cand Tatako a ajuns pentru prima oara in cartierul Jimbocho, in Tokyo, locuia de multa vreme in acest oras, si totusi niciodata nu se gandise sa vina pana aici. Avea 25 de ani, o viata pe drept cuvant un pic plictisitoare si lipsita de farmec (desi uneori tocmai monotonia ii da echilibru si gust), si se putea spune ca uneori chiar ajunge sa se plictiseasca. Dar aici, in cartierul plin de librarii si anticariate, de la cele cu firme stralucitoare ce apartin marilor lanturi si companii la minuscule afaceri de familie, pe buza falimentului, tinute in viata mai mult din pasiune, o lume noua, vie si pasionanta i se descopera. Departe de agitatia cotidiana a metropolei, aici timpul pare ca a incremenit, si cand incepe sa ticaie o face atat de lent, scurgandu-se ca un sirop dens si dulce, incat isi lasa vreme sa citesti. Asa cum ai mai facut-o. Sau cum ti-ai dorit mereu sa o faci.
Tatako stie ca printre magazinele pline de carti de tot soiul, mai noi si mai vechi, este si mica librarie Morisaki, un loc ce apartine familiei sale de multa vreme, cam de trei generatii. Si in aceasta pravalie mult prea mica si demodata, situata la parterul unei case de lemn (cu scartaielile, bolile si povestile ei), unchiul ei, Satoru, incearca sa tina totul in frau. Este un excentric, un original, privit cu neincredere de restul familiei, care nu crede nici in viiitorul succes al librariei, nici in sansele lui Satoru de a deveni un om de afaceri prosper. Oricat si-ar iubi el cartile, poate chiar prea mult, mai ales dupa ce si sotia a ales sa il paraseasca.
Satoru si Tatako, unchiul si nepoata, un entuziast naiv si indragostit de libraria sa si o tanara ce se lupta cu tristetea, dupa ce iubitul a parasit-o. Dar Satoru are o solutie: de ce nepoata lui nu s-ar muta la etajul casei, unde sa stea linistita, sa se puna pe picioare, si intre timp sa il ajute cu libraria. Si daca pana atunci Tatako nu prea avea nimic in comun cu sutele de carti, si nici macar nu ii placea sa citeasca, se trezeste smulsa din oceanul ei de tristete si aruncata intr-o lume neasteptat de complicata si de vie. Nu e vorba doar de clientii, parca tot mai numerosi, care au o mie de intrebari despre titluri, autori si genuri necunoscute pentru ea. Dar este un nou inceput, si cine stie daca nu si primii pasi spre o noua poveste de dragoste.
O poveste amuzanta, emotionanta si scrisa cu acea implicare a celui care nu doar ca este familiarizat cu acest spatiu al librariilor si anticariatelor, dar il si iubeste.
Satoshi Yagisawa, Viata mea in libraria Morisaki, editura Litera, 2023