Desi la origine a fost un simplu sat de berberi, orasul Dougga din nordul Tunisiei se mandreste cu bogate si numeroase vestigii romane, pentru care a si fost declarat monument UNESCO. Ruinele de pe acest teritoriu invita turistul prin aticipitatea lor sa reflecteze la ceea ce a reprezentat in lumea veche Imperiul Roman, unul dintre cele mai mari si influente puteri politice din istorie.
Edificiile, templele, baile si teatrele aflate in stare buna de conservare dateaza in principal din secolele II si III. Fiecare arunca o raza de lumina asupra unei parti a vietii cotidiene de acum doua milenii.
Arcul lui Septimius Severus si Arcul lui Severus Alexander - Arcul lui Septimius Severus din Dougga dateaza din anul 205 d. Hr. si a fost inaltat pentru a comemora avansarea orasului la stadiul de "Municipium". Acest statut ii oferea asezarii posibilitatea de a detine propria administratie si propriile legi civile. Cel de-al doilea monument a fost cladit in preajma anilor 223-235, probabil in urma unor privilegii oferite orasului si se afla intr-o stare mai buna decat primul.
Forumul - In lumea romana, Forumul reprezenta locul in care se organizau de obicei ceremoniile publice. Initial cel din Dougga a fost imprejmuit pe trei parti cu portice, avand cate 35 de coloane din marmura cu capiteluri Corintice.
Templele - Religia romanilor era una politeista, asa incat nu surprinde multimea de temple care au fost ridicate in Dougga. Exemple concludente in privinta arhitecturii spatiilor sacre din antichitate ofera: Templul lui Juno Caelestis, Templul lui Concord, Templul lui Mercur, Templul Minervei, Templul lui Saturn dar si celelalte.
Teatrul - Impunatorul teatru din Dougga construit in stil roman dateaza din anul 168 d.Hr. Semicercul pe trei nivele avea o capacitate de aproximativ 3,500 de locuri, iar scena sa era despartita de auditorium prin numeroase statui de marmura.
Sursa foto:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a3/Dougga_theatre.jpg/300px-Dougga_theatre.jpg
I. C.
editor artline.ro
13 ianuarie 2012