2. A fost un proiect atat de costisitor incat nici macar Ludovic al XIV-lea poate ca nu a crezut ca vreodata il va putea termina. A fost nevoie de aproximativ 300 de miliarde de dolari (in banii de astazi) pentru ca palatul sa devina realitate. Cei care l-au vizitat au putut vedea unele din cele 700 de camere, peste 5000 de piese de mobilier, 67 de scari, peste 1200 de seminee, totul pe o suprafata totala de peste 2000 de acri.
3. Ludovic al XIV-lea, Regele Soare, era fascinat de fantani, si nu doar, stia destule despre cum functionau si care erau cei mai buni mesteri ai vremii sale, dar era pregatit sa plateasca oricat. Se estimeaza ca aproximativ o treime din costurile totale pentru Versailles au insemnat fantanile (constructii, planificare, alimentare cu apa) monarhul reusind sa transforme o simpla pasiune intr-o adevarata opera de arta, pentru care nicio cheltuiala nu insemna prea mult.
4. Poarta complexului era pe masura renumelui de care se bucura Palatul Versailles: era facuta in intregime din aur curat. Disstrusa in vremea Revolutiei, cand devenise (la fel ca intregul ansamblu) un detestat simbol al monarhiei, avea sa fie refacuta integral mult mai tarziu, in 2008.
5. Marele Canal (situat pe partea de vest a gradinilor) a fost si a ramas unul dintre punctele de atractie, iar regele Ludovic era deosebit de mandru de felul in care fusese amenajat. Pentru a-si confirma faima de excentric si iubitor al luxului, monarhul s-a plimbat pe ape in mai multe randuri cu gondola, o fascinanta noutate atunci pentru orice francez de rand.
6. In 1682 regele decidea sa mute aici intreaga curte, Franta fiind condusa de la Versailles. In definitiv era atat de mult spatiu, chiar si pentru gusturile rafinate ale nobililor, si peste 5000 de persoane puteau sa locuiasca aici. Doar pentru bucatariile enorme erau necesari sute de bucatari si ajutoare, insa chiar si asa adesea nobilii si regele insusi primeau mancarea aproape rece, in buna masura din cauza distantelor dintre incaperi.
7. Gradinile de la Palatul Versailles raman unele dintre cele mai populare si vizitate obiective turistice din Franta, si pentru multi cele mai frumoase gradini din intreaga lume. Si pentru amatorii de statistici care ar vrea sa le viziteze pe indelete - va fi nevoie de zile intregi, si nu putine - este interesant de stiut ca vor gasi aici 372 de statui, 600 de fantani, kilometri de canale, sute de mii de flori, arbusti si copaci. De fapt anual sunt plantate peste 200 000 de flori si cam tot atatia copaci pentru ca gradinile sa isi pastreze aspectul proaspat, elegant si plin de culoare.
Foto: palaceversailles.com, wikipedia.org,