Cei ce iubesc opera lui William Shakespeare stiu ca doua din cele mai apreciate comedii ale sale - Doi gentlemeni din Verona si Imblanzirea scorpiei - isi desfasoara povestea in orasul italian Verona. Intr-o piata publica din Verona incepe si tragetia Romeo si Juliata - povestea a doi indragostiti ce lupta impotriva destinului.
Orasul legendar, situat aproximativ la mijlocul distantei dintre Venetia si Milano, intampina vizitatorul cu o arhitectura romanica, comuna dealtfel intregii zonde de nord a Italiei.
In Verona se aflta al treilea amfiteatru ca marime din Italia, dupa Coloseum si Arena din Capua. Arena romana din centrul istoric este inca functionala, gazduind adesea reprezentatii culturale. Capacitatea sa este de 15.000 de spectatori.
In imediata vecinatate a amfiteatrului se afla Piazza Bra, piata centrala din Verona. Pe timpul verii si nu numai piata este plina de turisti care se bucura de bucatele specific italienesti oferite de zecile de tersase din piata precum si de bauturile locale si internationale.
De-a lungul stradutelor inguste si cochete s-au integrat magazine de firma, fara a stirbi cu nimic farmecul urbei, dar generand venituri frumoase lanturilor internationale ce vand de la bijuterii si articole de lux pana la obiecte vestimentare.
La doar cateva minute de Piazza Bra, ajungem la ‘Casa di Giulietta’ sau ‘Casa Julietei’, intr-o curte vesnic neincapatoare pentru miile de turisti. Un balcon emblematic ce ne aminteste de celebra tragedie, mici biletele care acopera zidurile curtii si statuia Julietei sunt elementele care fac din acest loc atractia principala a orasului.
Unii spun ca povestea Julietei ar fi una fictiva, altii spun ca Shakespeare s-ar fi inspirat din poemul Romeus and Juliet scris in 1562 de un poet pe nume Arthur Brooks. Indiferent care ar fi adevarul, Verona beneficiaza din plin de pe urma asocierii cu celebra opera. Pentru aceasta si pentru alte multe frumuseti pe care le dezvaluie turistului ce i-a trecut portile, Verona este unul din cele mai frumoase orase din Italia.
Sursa foto: wikipedia.org
A.I.
Ianuarie 2016