Verona
Muzeul Castelvecchio: gazduit in vechiul castel ce ii poarta numele – impresionanta fortareata ridicata in secolul XIV – este una din acele galerii de arta care ascund in colturi nenumarate surprize. Un tablou prea putin cunoscut al unui pictor celebru (Bellini sau Mantegna, in acest caz), un basorelief vechi de aproape un mileniu, arta sacra, sculptura, fresce, totul intr-un cadru restaurat cu migala si imaginatie intre 1959-1973 dupa un proiect al arhitectului Carlo Scarpa, ce a reusit sa imbine ineditul si noul cu arhitectura masiva originala.
Casa di Giulietta: nu ar avea nicio importanta daca s-ar dovedi, fara drept de apel, ca aceasta casa din Verona, cu celebrul balcon, nu are vreo legatura cu povestea celebrilor indragostiti. Este unul din cazurile in care povestea este mult prea cunoscuta si prea frumoasa pentru ca vreun cercetator carcotas sa mai poata schimba ceva din mit. Unii spun ca balconul a fost adaugat tarziu, spre 1928, locuintei ce poarta inca blazonul familiei Cappelletti. Sau ca cei doi nu ar fi existat vreodata, iar Shakespeare nu a facut decat sa preia o populara poveste italiana. Oricare ar fi adevarul, casa Julietei este una dintre cele mai populare destinatii turistice din Verona. Statuia de bronz infatisand-o chiar pe Julieta, balconul, micuta curte interioara, toate sunt asaltate mereu de turisti veniti din toata lumea. In definitiv, chiar daca nu e adevarat, e o poveste frumoasa.
Museo Lapidario Maffeiano: un muzeu mic, vechi de secole ( a fost deschis in 1738) ce nu ar fi putut exista fara generozitatea si pasiunea lui Scipione Maffei, unul dintre acei colectionari deveniti legende locale prin daruirea si implicarea lor. Pasionat de vechile sculpturi si inscriptii antice, Maffei a fost cel care a pus bazele colectiei ce poate fi admirata astazi aici, in acest lapidariu, si chiar daca o buna parte dintre piese au fost confiscate de trupele napoleoniene si duse in Franta (nu toate revenind la muzeul Maffeiano) este un loc fascinat, cu exponate de o surprinzatoare varietate. Monumente funerare si basoreliefuri, statui si inscriptii, arta decorativa si fragmente, o istorie in piatra a antichitatii romane, elene si etrusce, comori salvate de la o sigura distrugere de catre Maffei.
Arena di Verona: vechiul amfiteatru roman din Piazza Bra nu a ramas, din fericire, doar o ruina potrivita pentru arheologi si istorici. Poate in alta parte s-ar fi intamplat asta, iar vechea Arena din Verona, construita undeva in anul 30 (situata pe atunci in afara orasului), ar fi fost doar un reper in memoria colectiva a locuitorilor si apoi doar o amintire vaga. Din fericire dupa o perioada de uitare vechiul amfiteatru a inceput sa fie din nou folosit pentru spectacole, inca din perioada renascentista, si pana la inceputul secolului XX deja se putea vorbi de o traditie. Iar cand pe Arena di Verona au inceput sa se auda opere de Verdi era primul pas al unui nou inceput pentru batranul amfiteatru. Opera sau muzica rock si pop, trupe celebre si compozitii clasice, mari compozitori si nume noi, toate gazduite de Arena di Verona, si noua poveste a acesteia continua.
Museo Miniscalchi Errizo: un alt spatiu interesant mai ales pentru cei pasionati de istorie, o colectie variata si plina de surprize, prezentata in cele 15 camere ale unui palat de secol XV, unde cei care trec pragul muzeului pot admira mobilier, obiecte din bronz si sticla, delicate creatii de ceramica, o bogata colectie numismatica, alaturi de arme si armuri sau lucrari de arta. Daca cea mai mare parte a pieselor dateaza din secolele XVI-XVIII, cel putin la fel de valoroasa este si sectiunea din perioadele romana si etrusca.
Museo della Radio d'Epoca: si un alt gen de muzeu dupa galerii de arta si cladiri impunatoare, un muzeu tehnic si in egala masura nostalgic, un spatiu poate prea mic pentru o poveste atat de interesanta: istoria radioului. Cu siguranta ca astazi si-a pierdut din farmec si influenta, dar cei care ajung aici, intr-o sala a Institutului Tehnic Industrial Galileo Ferraris din Verona, vor descoperi modele vintage si raritati pentru cei cu adevarat pasionati, primele modele si machete de radiouri si telegraf, documente, reproduceri, portrete si fotografii, aparate produse de companii celebre ce astazi nu mai exista, dar isi pastreaza frumusetea si eleganta. Sunt aparate de radio, machete, jucarii, accesorii, un muzeu cu o varietate neasteptata de exponate, care s-ar putea sa ii convinga pe unii dintre vizitatori sa acorde mai multa atentie unei pasiuni astazi definitorii pentru stilul retro.