Sub egida programului ”Restituiri expozitionale – Tezaur”, ploiestenii sunt invitati miercuri, 29 aprilie 2015, ora 11.00, la sediul Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Prahova din Ploiesti (str. Toma Caragiu nr. 10), sa participe la vernisajul expozitiei temporare ”Comori antice redescoperite: Tezaurul de epoca romana de la Malaiestii de Jos – judetul Prahova”.
Arheologia prahoveana s-a facut remarcata inca de la inceputurile ei, printr-o serie de descoperiri spectaculoase ce pot fi incadrate categoriei tezaur de importanta nationala. Amintim aici coiful de aur de la Cotofenesti, podoabele dacice de la Coada Malului sau numeroasele tezaure monetare antice precum cele de la Chitorani, Cocosesti, Valea Calugareasca, Tinosu, Maneciu. Mai mentionam si depozitele de piese realizate din bronz, precum cele de la Drajna de Jos, Straosti, Olteni, Predeal Sarari, cu o vechime ce depaseste 3500 de ani. In ultimii ani, o data cu aparitia detectoarelor de metal, asociata cu mirajul metalului pretios, ce nu a disparut niciodata, au fost descoperite alte tezaure monetare antice, in localitatile Potigrafu, Balta Doamnei, Varbila, Breaza, detinute astazi de Muzeul National de Istorie a Romaniei.
La o zi dupa Sarbatorile pascale din acest an, in timpul saparii unui sant de scurgere a apei, domnul Vasile Grigore Ion descopera in curtea casei sale, aflata in satul Malaiestii de Jos (comuna Dumbravesti), o cana din bronz in care se gaseau monede si alte piese din metal.
Urmare a respectarii prevederilor legale in vigoare, artefactele descoperite au intrat in patrimoniul mobil al Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Prahova, in grija si expertizarea arheologilor prahoveni.
Tezaurul este format din 85 de piese, din care 74 monede din argint ce jaloneaza cronologic prin epoca romana, aproape 200 de ani, de la imparatul Vespasian (69-79 d. Hr.) pana la Valerianus (253-259 d. Hr.), adica din ultima treime a secolului I d.Hr. pana spre anul 260 d. Hr. Alaturi de monede, in vasul de bronz se mai aflau cinci bratari din argint, o fibula din argint, o podoaba din argint ce avea atasate trei monede, dar si doua lingouri din acelasi metal. Tezaurul pare sa fi apartinut unui mester bijutier itinerant si a fost ascuns, probabil temporar, undeva la sfarsitul secolului al III-lea in vremurile tulburi ale parasirii Daciei romane si patrunderii, in valuri, a populatiilor migratoare.
Tezaurul de o exceptionala valoare istorica si arheologica reprezinta inca o dovada incontestabila a infloritoarei civilizatii de pe actualele meleaguri prahovene.
Sursa foto: monumenteprahova.ro
24 aprilie 2015