LINIA SI CULOAREA
Desene florentine din secolul al XVII-lea
Capodopere de la Muzeul
PRIMA EXPOZITIE PE CARE MUZEUL LUVRU O PREZINTA IN ROMANIA
Muzeul National de Arta al Romaniei, Ambasada Frantei in Romania si Institutul Francez din Bucuresti au placerea sa va invite astazi, 25 septembrie, orele 18.30, la vernisajul expozitiei-eveniment Linia si culoarea. Desene florentine din secolul al XVII-lea, organizata cu participarea extraordinara a Muzeului Luvru.
La eveniment participa Roxana Theodorescu, director general al Muzeului National de Arta al Romaniei, E.S. Henri Paul, Ambasadorul Frantei in Romania, Henri Lebreton, director al Institutului Francez din Bucuresti, Didier Montagné, director adjunct al Institutului Francez din Bucuresti, Carel van Tuyll van Serooskerken, directorul Departamentului de arte grafice al Muzeului Luvru si Catherine Monbeig Goguel, curatorul expozitiei si autorul catalogului ce insoteste expunerea.
Expozitia prezinta arta desenului la Florenta in secolul al XVII-lea, prin intermediul a 61 de desene reprezentand studii dupa model, schite de arhitectura sau proiecte de compozitii religioase, istorice sau mitologice. Doua picturi in ulei de Carlo Dolci intregesc expunerea. Creatiile artistilor florentini - mari maestrii ai picturii dar si ai desenului - se caracterizeaza printr-un realism ce isi are orginea in Renastere, dovedind o mare finete a observatiei si dorinta de a experimenta in tehnici diverse. Artistii folosesc culoarea pentru a obtine un plus de expresivitate si rafinate efecte picturale.
Francesco Furini - Femeie speriata nud, avantandu-se
Este pentru prima oara cand aceste desene sunt expuse in afara Muzeului Luvru, fiind in general foarte rar prezentate publicului datorita raritatii si fragilitatii lor. In 2005 Luvru organiza o expozitie de desene de anvergura, prilejuita de publicarea Inventarului desenelor toscane din secolele XVII-XVIII, in care figurau majoritatea operelor prezente acum la Bucuresti.
Maestrii florentini imbina intr-un mod unic rigoarea lucrului in atelier si disciplina in studiul figurii umane cu gustul pentru experiment, pentru forme de creatie originale, chiar extravagante.
Interesul specialistilor din comunitatea internationala pentru desenul florentin din secolul al XVII-lea a inceput sa se manifeste in anii '70 si '80, mai intai in Italia si apoi in Franta, materializandu-se prin organizarea de expozitii si publicarea de cataloage si studii stiintifice. In prezent nu se mai poate concepe o expozitie de pictura a artistilor florentini din veacul al XVII-lea, fara ca desenului sa i se acorde un loc important.
GIovanni Bilivert - Loth si fiicele sale
In expozitie sunt prezenti artisti care s-au afirmat in prima parte a secolului, precum Cristofano Allori, Cecco Bravo, Giovanni da San Giovanni, Francesco Furrini, Matteo Rosselli, care ilustreaza atasamentul fata de modelele Renasterii si ale primului manierism, dar si artisti activi in a doua jumatate a secolului: Il Volterrano, Domenico Gabbiani, Pier Dandini sau Giuseppe Nasini, care contribuie la raspandirea formelor baroce.
Majoritatea artistilor prezenti in expozitie au colaborat la realizarea picturilor si decoratiilor murale pentru mai multe complexe monumentale importante din Florenta, printre care Palatul Pitti, resedinta familiei Medici, si Casa Buonarroti, care a apartinut lui Michelangelo. Multe dintre lucrarile prezente in expozitie sunt studii pentru aceste monumente.
Nucleul colectiei de desene toscane a Muzeului Luvru a apartinut florentinului Filippo Baldinucci (1625-1697), celebru colectionar si consilier al lui Leopold al III-lea. Muzeul Luvru a achizitionat in 1806 aproximativ 1.200 de desene din colectia sa.
Aceasta expozitie se inscrie in cadrul unei cooperari deja indelungate intre MNAR si institutiile franceze, al carei punct de plecare a fost expozitia Umbre si lumini. Patru secole de pictura franceza din 2005 (pentru care Muzeul Luvru a imprumutat 13 lucrari) si care a continuat cu Antoine Bourdelle, vector al modernitatii din 2006.
Tot in seara aceasta, de la orele 20.00, la Sala Auditorium a MNAR are loc concertul de muzica baroca Amour et desolation sustinut de Ansamblul Les Basses Reunies, in cadrul celei de-a doua Stagiuni de Muzica Veche.
Muzicienii vor interpreta piese din creatia a doi compozitori, figuri marcante ale Italiei muzicale, contemporani cu desenele prezentate in expozitie: Claudio Monteverdi si Girolamo Frescobaldi.
Biletele sunt puse in vanzare la Institutul Francez iar in seara concertului vor fi disponibile la Sala Auditorium a Muzeului National de Arta.
Pret intreg : 10 RON ; Pret redus (elevi, studenti, pensionari) : 5 RON.
Expozitia este organizata cu participarea extraordinara a Muzeului Luvru
Parteneri principali: BRD Group Societe Generale, ApaNova Veolia
Parteneri strategici ai Ambasadei Frantei in Romania: Alcatel-Lucent, Carrefour, Orange, Lafarge
Cu sprijinul: Air France
Parteneri media: TVR Cultural, RFI, Cuvantul, 24 FUN, Radio Romania Cultural si Cotidianul
Septembrie 2008