Cu generatii in urma, pridvorul era considerat camera de zi a casei. Acesta era locul interactiunilor sociale, locul de conversatie cu vecinii sau locul de refugiu in zilele toride de vara. Casele din cartierele moderne nu au mai pus accent pe acest spatiu clasic, inlocuindu-l cu livingul dotat cu aer conditionat. Astazi, verandele fac un pas in timp, devenind o optiune pentru proprietarii de case ce doresc sa-si petreaca mai mult timp in aer liber si o trecere primitoare care sa faca legatura cu restul casei.
Nu exista reguli atunci cand vine vorba de stilul ales pentru decorarea verandei. Ca si spatiu de tranzitie, veranda ar trebui privita ca o extensie a locuintei. Indicat ar fi ca acest spatiu sa reflecte stilul vostru de viata, dar nu in ultimul rand sa pastreze si o continuitate cu tema predominanta a casei.
Intrucat veranda este un spatiu semideschis, intemperiile vremii pot afecta atat elementele constructive cat si obiectele de mobilier. Astfel, materialele din care este realizat mobilierul trebuie sa fie rezistente, durabile. Daca pentru elementele din lemn poti folosi lacuri speciale, pentru obiectele mai sensibile ramane recomandarea de a le muta pe vreme rea intr-un spatiu sigur.
Mobilierul ales pentru amenajarea verandei depinde in primul rand de dimensiunile acesteia. Culoarea este de asemenea o variabila la indemana fiecaruia. Culorile deschise fac spatiul sa para mare in timp ce culorile inchise vor da senzatia unei camere mici. Pentru decorarea peretilor, tapetul sau stickerele de mari dimensiuni va pot oferi o gama variata de modele si culori.
Hamacul, balansoarul sau sezlongul sunt elemente nelipsite din amenajarea verandei. Orice ai alege, primul lucru pe care ar trebui sa il iei in considerare este confortul. Alegerea mobilierului pentru veranda tine si de gustul fiecaruia. Se poate opta pentru un mobilier din rachita, rezistent la schimbarile de temperatura. Canapelele si scaunele de rachita, colorate sau tapitate sunt o alegere naturala pentru mobilierul verandei.
O alta optiune este mobilierul din fier forjat, un material rezistent ce nu mucegaieste si nu isi pierde culoarea atunci cand este expus la lumina directa a soarelui. Un alt tip de mobila potrivit pentru veranda este mobilierul din ratan.
Intrucat veranda este un spatiu deschis nu se pot instala aparate de aer conditionat. O solutie, cel putin pentru ventilatie, o reprezinta ventilatorul de tavan. Pe timpul zilei veranda va beneficia de lumina naturala. Lampile de masa sau cele suspendate dau un aspect placut si o atmosfera calda verandei seara. O atmosfera romantica poate fi creata cu ajutorul lumanarilor, o alternativa de iluminare la sursele electrice. Obiectele decorative precum vase ceramice, cosuri de depozitare si ghivece cu flori naturale intregesc atmosfera.
Cerdac, Constantin Daradici
Sursa foto 1
A.I.
editor artline.ro