Fondat in urma cu 3500 ani, orasul Kutaisi indeplineste functia de capitala a regiunii Imereti fiind situat in partea central-vestica a Georgiei. Doar capitala Tbilisi, de care il despart 221 km, depaseste in marime si importanta orasul antic de la poalele muntilor Caucaz.
Vechimea sa este atestata chiar si de mitologie, numele sau fiind intalnit in mitul Lanii de Aur. Kutaisi a indeplinit functia de capitala a Regatului Unit Georgian intre anii 975-1122, dar pe parcursul existentei sale a fost totodata unul dinte centrele educative si culturale importante ale tarii.
Orasul este "presarat" cu numeroase monumente ce reflecta cultura traditionala si elementele sintetizate de la popoarele cu care a intrat in contact. De regula turistii sunt condusi mai intai la manastirea Gelati sau catedralele Bagrati si Motsameta.
Simbolul orasului este fara indoiala biserica Bagrati, construita din ordinul regelui Georgiei la inceputul secolului al XI-lea si inscrisa pe lista patrimoniului mondial UNESCO in anul 1994.
Una dintre cele mai renumite biserici din Kutaisi se numeste Motsameta si aminteste de fratii David si Constantin, martirizati de invadatorii arabi in secolul al VIII-lea. Lacasul de cult este decorat cu un mozaic vechi, picturi murale si sculpturi ornamentale.
In afara de biserici, orasul Kutaisi ascunde multe alte obiective interesante dintre care amintim: Pestera Sataplia care este unul dintre putinele locuri din lume in care se pot vedea urmele unor dinozauri, Palatul Gecuti, Okros Chardakhi (palatul regilor georgieni) si Pantheonul. La 45 minute de Sataplia se gasesc alte doua pesteri renumite, Navenakhevi si Kumisi, despre care specialistii spun ca detin caracteristici unice.
Muzeul Etnografic din Kutaisi detine aproximativ 146.000 artefacte, fiind un obiectiv a carui complexitate se dezlega pe parcursul a cel putin cateva ore. Expozitia incepe cu departamentul de paleontologie si se termina cu patrimoniul cultural al secolului al XIX-lea.
Sursa foto:
http://www.tikatours.com/geo/suratebi/kutaisi1.jpg