Chiar daca astazi mai sunt doar ruine si unele si-au pierdut stralucirea din trecut, aceste capitale au fost candva centrul universului. Fiecare a avut ceva special, trecand mai tarziu in lumea legendelor.
10. Cahokia
Desi este un nume aproape necunoscut, Cahokia a fost in perioada sa de aur - in jurul anului 1100 dHr - primul si practic singurul oras din America de Nord, cu o populatie de circa 30.000 de locuitori. Situat in zona in care astazi se afla statul Illinois, acest oras avea o conducere organizata, era un important centru comercial si impresiona prin cladirile ce aminteau in chip ciudat de cele din America de Sud. S-a pastrat destul de bine asa numita Monk's Mound (Colina Calugarului), o constructie de 30 metri inaltime, care era insa doar fundatia templului unde se pare ca locuia si oficia conducatorul spiritual al comunitatii. Astazi Cahokia este un obiectiv turistic si sit istoric ce nu mai pastreaza prea mult din stralucirea de altadata.
9. Xi'an
Orasul chinez Xi'an inca un simbol al istoriei tarii, fiind un timp indelungat "inima" imperiului, locul unde se succedau dinastiile imparatilor temuti de intregul popor si martorul a peste trei milenii de civilizatie. Astazi Xi'an este un obiectiv turistic in permanenta asaltat de cei care vin sa vada frumusetea acestei vechi capitale si mai ales Razboinicii de Teracota, vasta armata de 6000 de statui ingropate pentru a proteja mormantul imparatului Qin Shi Huang. Numarul curiosilor va creste cu siguranta atunci cand arheologii vor deschide in sfarsit pentru intreaga lume mausoleul legendarului imparat, despre care se spune ca ascunde comori de neimaginat.
8. Marele Zimbabwe
Altadata centrul unui impresionant imperiu african, acest urias complex i-a uluit pe primii colonistii europeni. Dar se pare ca Africa ascundea multe alte surprize in afara acestui oras, cu structuri complicate ridicate dupa 1200 dHr, intr-o epoca in care potrivit estimarilor in regiune locuiau peste 20.000 de oameni. Astazi au mai ramas doar ruinele, multe mascate de vegetatia bogata, dar arhitectura ansamblului este in continuare usor de descoperit.
7. Teba
Chiar daca cei mai multi indragostiti de Egiptul Antic se gandesc in primul rand la Cairo si la piramide, centrul acestui spatiu magic era la Teba, un oras considerat magic si de neinfrant de catre vecinii sai. Teba a fost capitala Egiptului in perioada de aur a tarii, incepand cu cea a Vechiului Regat, cu peste patru milenii si jumatate in urma. Astazi aici se gasesc doua dintre cele mai frumoase si admirate vechi temple, Karnak si Luxor, iar in apropiere, in faimoasa Vale a Regilor, se odihnesc in eternitate o mare parte din cei care au condus destinele egiptenilor, faraoni considerati sfinti, protejati de preotii care cunosteau multe secrete astazi pierdute.
6. Tenochtitlan
Despre Tenochtitlan nu se mai stiu astazi prea multe, dar potrivit istoricilor si mai ales legendelor locale aceasta adevarata "metropola" a Antichitatii a fost odinioara unul dintre cele mai mari si mai frumoase orase din lume. Capitala a imperiului Aztec, Tenochtitlan era un oras puternic, cu peste 300.000 de locuitori, pana la aparitia conchistadorilor spanioli in 1521, care avea sa duca la distrugerea gloriosului imperiu. In ciuda faptului ca acest oras a fost construit pe un lac, potrivit dorintei unei importante zeitati aztece - sau cel putin asa spune legenda - constructorii de atunci au reusit sa dea viata unui oras modern, cu un sistem complex de drumuri si canale.
5. Cuzco
Toate drumurile vechiului imperiu incas duceau altadata la Cuzco, capitala plina de viata din Muntii Anzi, fondata in jurul anilor 1400, fiind descoperita de exploratorii europeni abia in 1532. Acestia au ramas vrajiti de complexitatea si arhitectura stranie a orasului, care avea un rival pe masura doar in Tenochtitlan. In perioada sa de stralucire, regii Inca se retrageau din capitala la locuinta de vara Machu Picchu, la mica distanta de Cuzco.
4. Babilon
Celebru pentru "Gradinile suspendate", vechiul oras din Mesopotamia a avut o istorie plina de evenimente, potrivita frumusetii sale. De la vechii asirieni si pana la Alexandru cel Mare, toti marii razboinici ai trecutului au incercat sa cucereasca aceasta capitala, atat pentru bogatiile sale cat si pentru pozitia strategica deosebit de avantajoasa. Cea mai buna epoca din istoria orasului a fost in timpul domniei regelui Nabucodonosor II, care a construit si Gradinile si a facut ca orasul sa se dezvolte rapid.
3. Constantinopole
Astazi cunoscut sub numele Instanbul, capitala Turciei, Constantinopole a ajuns cel mai important oras din regiune incepand cu secolul IV dHr, cand stralucirea Romei a devenit istorie. Pana in Evul Mediu acest oras a fost cel mai mare si mai bogat din intreaga lume, centrul noului Imperiu Roman, apoi al Imperiului Bizantin si mai tarziu al Imperiului Otoman. Centru economic si militar, a fost si locul perfect pentru evolutia si aparitia unor noi stiluri, curente si idei, de la literatura la arhitectura, putandu-se lauda intre altele cu spectaculoasa Hagia Sophia.
2. Atena
Atena a fost pentru mult timp centrul cultural al lumii antice, aici nascandu-se democratia, filosofia, aici avand loc Olimpiadele, orasul elen oferind totul. Dar nu doar in plan ideatic Atena a fost un oras de prima importanta, ci si in plan militar, castigand la inceputul secolului V IdHr suprametia asupra oraselor de pe tarmurile Marii Egee. Astfel de victorii au fost marcate in istoria orasului prin constructia de edificii care impresioneaza si astazi, precum Parthenon, simbolul triumfului artistic si arhitectural al vechii Grecii.
1. Roma
Locul intai al acestui clasament este ocupat pe buna dreptate de Roma, si astazi unul dintre cele mai frumoase orase din lume, unde o simpla plimbare ofera ocazia intalnirii cu marturiile trecutului. Forum, Colosseum, Pantheon, simboluri ale istoriei capitalei Imperiului Roman, care se intindea candva pe trei continente si avea o populatie de peste 100 milioane.