Localizare si cadru natural
Cel mai mic stat din lume se afla situat in centrul orasului Roma, in Italia. Vaticanul, caci despre el este vorba, este un stat suveran, condus de catre episcopul Romei, Papa. Statul poate fi considerat unul ecleziastic, functiile inalte fiind ocupate de catre clerici. Desi Biserica Catolica are o istorie de secole, Vaticanul a aparut abia in 1929, prin ceea ce s-a numit Tratatul de la Lateran. In urma acestui tratat, Vaticanul a fost recunoscut ca stat independent, iar teritoriul propus in document a fost inconjurat cu zid.
Din punct de vedere al suprafeței si al numarului de locuitori, putem spune ca este cel mai mic stat din lume, cu o suprafata ce nu depaseste 0,5 kmp. Intreg teritoriul statului Vatican a fost inscris in anul 1984 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.
Clima este mediteraneana, cu temperaturi medii lunare cuprinse intre 7 oC (in ianuarie) si 25 oC (in iulie) si precipitatii in jurul a 650 mm/an.
Populatie
La ultimul recensamant Vaticanul numara in jur de 900 de locuitori. Cetatenia Vaticanului nu se obtine la nastere, asa cum se intampla in alte tari. Pentru a deveni cetatean al Vaticanului trebuie sa indeplinesti simulan doua conditii: indeplinirea unei functii in cadrul Bisericii Catolice si domiciliu permanent in Vatican. Limbile vorbite de populatia Vaticanului sunt latina, italiana, franceza si engleza. Aici se inregistreaza o rata de alfabetizare de 100%.
Topul oraselor de vizitat
Desi are un numar mic de locuitori, Vaticanul are milioane de vizitatori anual. Inconjurat de ziduri, statul dispune de sase intrari, dintre care doar trei sunt pentru public.
Vaticanul este unul dintre cele mai mari centre culturale din lume, detinand numeroase opere de arta extrem de pretioase. Principalele obiective turistice sunt: Bazilica Sfantul Petru, Capela Sixtina si Muzeul Vaticanului. Se spune ca ai nevoie de 4 ani pentru a vizita Muzeul din Vatican, daca aloci, in medie, 1 minut pentru a admira fiecare opera de arta.
Inconveniente
Vaticanul are cea mai mare rata de infractionalitate pe cap de locuitor din lume. Numarul mare de turisti reprezinta o tentatie destul de mare pentru hotii de buzunare, astfel rata de infractionalitate pe cap de locuitor fiind de 130%.
Sursa foto: wikipedia.org
Iulie 2015
A.I.
editor artline.ro