Vaticanul este cel mai mic stat din lume, cu o populatie de aproximativ 800 de locuitori, dar in acelasi timp cel mai vizitat din lume. Acest interes al lumii intregi se datoreaza atat faptului ca Vaticanul se gaseste chiar in centrul Romei, iar in spatiul de aproximativ jumatate de kilometru patrat se gasesc biserici, manastiri si muzee, incarcate de opere de arta unice. Centrul romano-catolicismului si resedinta teritoriala a Sfantului Scaun, statul Vatican este condus de Papa, fiind astfel un stat ecleziastic. Vaticanul are o istorie interesanta.
Denumirea statului provine de la Colina Vatican, in latina Mont Vaticanus. In campurile Vaticane a fost construita Bazilica Sf Petru, dar aici se gaseste si resedinta papilor - Palatul Apostolic - cu Capela Sixtina si muzeele Vaticanului, precum si alte cladiri.
Vaticanul nu a facut niciodata parte efectiv din Roma, pana spre sfarsitul secolului XIX fiind separat de oras de Tibru. Cand in 1929 s-a pregatit Tratatul de la Lateran, cum o buna parte a teritoriului era inconjurat de ziduri, statul a capatat forma si teritoriul actual. Este inclusa aici Piata Sf Petru, care se uneste cu Piazza Pio XII si Via Paolo VI, marcand astfel "granita" dintre Roma si Vatican. Unele dintre proprietatile Sf Scaun care nu sunt incluse practic in teritoriul Vaticanului au un statut special, similar celui al ambasadelor straine. Intre acestea se numara resedinta papala de vara de la Castelgandolfo, Bazilica Luterana, Sf. Maria Mare si Sf. Paul, cateva cladiri de la Castelgandolfo, pazite de agenti de politie ai statului Vatican.
O exceptie in acest sens este si astazi Piata Sf Petru, a carei paza este asigurata de politia Vaticanului in colaborare cu cea italiana.
ISTORIE
Istoria diplomatica a Sfantului Scaun incepe in secolul IV, dar granitele puterii papale s-au schimbat adesea in cursul secolelor. La jumatatea secolului XIX, dupa o lunga perioada de dezordini, armata lui Victor Emmanuel ocupa Statele Papale si imprejmueste Roma, pe care o va captura in 1871. Un an mai tarziu Victor Emmanuel intra triumfator in oras si proclama Roma ca noua capitala a Italiei, punand astfel capat disputelor papale. Revoltat, Papa Pius XI se declara "prizonier la Vatican", contestand legitimitatea actelor lui Victor Emmanuel. Abia in 1929 intre Sfantul Scaun si guvernul italian aceasta chestiune va fi reglementata printr-un acord. Tratatul prevedea independenta si suveranitatea Sfantului Scaun, fiind in acelasi timp actul de nastere al Statului Vatican. A fost incheiat un concordat care definea relatiile intre guvern si biserica pe teritoriul Italiei, iar Sfantul Scaun a primit despagubiri pentru pierderile din 1870, cand puterea sa fusese drastic redusa, pierzand numeroase teritorii. Concordatul a fost revizuit in 1984.
OBIECTIVE TURISTICE
Prima cladire pe care o veti vedea in Piata Sf Petru este Bazilica Sf Petru (Michelangelo a creat domul, iar lucrarea sa Pieta este expusa in interior). Veti avea nevoie de cateva ore bune la prima vizita in Bazilica Sf Petru. Dupa ce va veti plimba prin incercati sa urcati in partea superioara, pentru o panorama superba a Vaticanului. Dupa aceea vizitati muzeul si nu uitati de grota unde sunt ingropati Sf Petru si alti papi. Baldachinul de deasupra altarului central, construit cu bronzul luat din Pantheon, este un exemplu interesant de arta baroca.
In afara Bazilicii trebuie sa vizitati cladirile Apostolice, muzeele din Vatican si neaparat Capela Sixtina, al carei tavan pictat de Michelangelo a fost recent restaurat, dar intr-o maniera care a starnit deja protestele conservatorilor, pentru ca acum culorile sunt mult mai vii decat intentionase artistul. Dar nu este singurul muzeu al orasului. Veti descoperi astfel pasionante colectii romane si etrusce (poate cele mai cuprinzatoare din lume), creatiile unor artisti prefum Rafael, cu celebrele sale fresce, Galeria Tapiseriilor, hartile reprezentand Pamantul atat cat era cunoscut in secolul XVI si mai ales Muzeul Artei Religioase Moderne, care pune in evidenta evolutia si schimbarile in acest domeniu din secolul XX.
Cum Vaticanul este unul dintre cele mai vizitate orase din lume , pentru a cunoaste comorile ascunse in muzeele acestuia ar fi bine sa va inarmati cu rabdare si sa stati adesea la cozi ce par interminabile. Se spune ca Vaticanul are cea mai impresionanta colectie de arta din lume, doar o mica parte din aceasta putand fi expusa din cauza lipsei de spatiu. Nu trebuie sa uitati nici de celebra Biblioteca a Vaticanului (despre care se spune ca ar avea unele dintre cele mai pretioase carti si manuscrise din istorie) dar nici de Arhivele Vaticanului, foarte rar deschise cercetatorilor din intreaga lume, acei putini norocosi avand ce descoperi.
In muzee veti descoperi colectii diverse, care variaza de la antichitati din Orientul apropiat sau din epoca romana la tapiserii, ceramica, mozaic, miniaturi, tablouri, arta religioasa, colectii etnologice, etc. Nu uitati nici de Muzeul de Istorie de la Vatican sau de Museo Sacro, care a facut in trecut a fost parte din Biblioteca Vaticanului.
Toate obiectivele turistice, exceptia notabila fiind Bazilica Sf Petru, sunt deschise publicului intre 8.45 - 13.20, dar in perioada verii acest program este extins pana la 15.35. Dar cum veti avea multe de vazut la Vatican este bine sa va faceti o lista a obiectivelor. Toate muzeele sunt inchise duminica, exceptie facand ultima duminica a fiecarei luni, cand intrarea este libera, dar si numarul vizitatorilor este urias.
In fiecare duminica Papa tine o slujba de la fereastra locuintei sale. Norocosii care pot ajunge in audienta la Papa trebuie sa stie ca acestea au loc in fiecare miercuri, dar in perioada verii il veti gasi pe Papa la resedinta de vara, Castelul Gandolfo, la sud de Roma.
ECONOMIA
Statul Vatican are si in aceasta privinta un statut special, fiind singurul stat sustinut financiar de contributiile romano-catolicilor din intreaga lume. In afara acestor contributii turismul este o buna sursa de venit, de la timbrele si suvenirurile vandute pana la vanzarea de carti si reviste sau cataloage ale muzeelor.