Biografie Carlova Vasile
Vasile Carlova (4 februarie 1809 la Buzau - 18 septembrie 1831 la Craiova) poet si ofiter, care desi a scris doar cinci poezii a intrat in Istoria literaturii romane a lui George Calinescu.
A introdus in literatura romana faimoasa tema a preromantismului european.
4 februarie 1809 - s-a nascut la Buzau Vasile Carlova, fiu al medelnicerului Ionita Carlova, fost ispravnic de Buzau, descendent al unei familii de boiernasi (Carlomanii/Carlovanii) avand intre inaintasi pe Luca, episcop de Buzau (trimis in misiuni diplomatice de Mihai Viteazul), mai apoi mitropolit al Ungrovalahiei; dupa mama, se tragea din familia Lacustenilor din Locusteni -Dolj.
1816- Dupa moartea timpurie a parintilor, este crescut de o sora a mamei, casatorita cu stolnicul Nicolae Hiotu, la Craiova. Are ca tovaras de invatatura pe viitorul poet Grigore Alexandrescu; a invatat limba greaca si limba franceza.
1827- a debutat cu o traducere dupa Hero si Leandru a lui Musaios si a poemului Zaire a lui Jean Jacques Voltaire. A scris "Pastorul intristat", poezie publicata in "Curierul Romanesc" (la 8 mai 1830) de I.Heliade Radulescu (va fi pusa pe muzica, la 8 mai 1850, de Anton Pann).
1828- scrie "Ruinurile Targovistei", tiparita la 20 martie 1830, in aceeasi gazeta, cu o prezentare a lui Heliade Radulescu, care ii prevedea un stralucit viitor literar: "geniul sau cel poetic fagaduieste mult pentru limba romaneasca, cea atat de frumoasa sub pana lui."
1828- scrie poezia "Rugaciune", publicata postum (1839)
30 mai 1830- Revista ieseana "Albina romaneasca" reproduce poezia "Ruinurile Targovistei". Scrie poezia "Inserarea", publicata in "Curierul Romanesc".
La 29 iunie 1830 ia fiinta militia nationala, nucleu al ostirii romane moderne.
6 iulie 1830- E al treizecisitreilea dintre voluntarii angajati in militia nationala, unde va servi cu gradul de sublocotenent.
1831- scrie "Marsul romanilor" sau "Oda ostirei romane cu ocazia inaltarii steagului national", versuri ce au circulat tiparite pe foi volante (cenzura a facut sa nu poata fi tiparite decat postum, in 1839, in "Curierul Romanesc").