Ziua de 1 Mai, Boris Ignatovich, 1927 |
Masa la Casa Comunala |
Creatiile celebrului fotograf Boris Ignatovich, considerat si astazi unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai acestei arte in fosta URSS, zugravesc imaginea unei epoci asa cum a fost ea. La inceput jurnalist, fiind treptat atras de arta fotografica, Ignatovich a fost apropiat de majoritatea fotografilor profesionisti ai epocii sale, invatand enorm de la ei.
Boris Ignatovich povestea ca a devenit fotograf dintr-o intamplare. In 1926 lucra pentru publicatia "Trud", realizand sectiunea de imagini a suplimentului. In aceasta perioada s-a imprietenit cu Stepan Antonovitch Krassin, un celebru fotograf mai in varsta, bine cunoscut in redactiile moscovite, care l-a indemnat pe tanarul Ignatovich sa se apuce de pictura. Acesta si-a cumparat doua aparate profesioniste, un Nettel si un Vogtland, iar din 1927 a inceput sa lucreze ca fotograf al revistei "Bednota", care pe atunci era o publicatie foarte cautata si apreciata. La fel ca alte reviste ale vremii si in "Bednota" se gasea o ampla secitune de sfaturi pentru fermieri si alte informatii.
In scurt timp Ignatovich a devenit fotograf corespondent si a calatorit prin Rusia, scriind articole si realizand fotografii, pe cele mai diverse teme. A lucrat pe santiere, in mediul rural, a cunoscut oameni din toate categoriile sociale si a incercat mereu sa transpuna cele vazute in fotografiile sale. Iar aceste creatii, care au marcat "varsta de aur" a artei fotografice, sunt astazi expuse la Moscova intr-o inedita si interesanta expozitie.
Intalnire cu un compatriot, 1928 Turneul de sah, 1935