Centrul istoric al orasului este inclus din 1980 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Distrus in intregime de fortele germane la sfarsitul celui de al Doilea Razboi Mondial, avea sa fie reconstruit cu migala si devotiune. Un proiect colosal care insa nu putea deveni realitate fara un mare artist - Canaletto. Acesta venise in oras pe vremea regelui Stanislaw August Poniatowski si se indragostise in scurta vreme de Varsovia de atunci, reusind sa o imortalizeze in lucrarile sale. O arhiva de o valoare inestimabila, care va fi mult mai tarziu folosita pentru a reface in buna masura vechiul oras.
Simbolul orasului Varsovia a fost si a ramas "syrenka" (sirena), si este reprezentata in numeroase lucrari de arta, incepand din epoca medievala, iar turistii pot vedea mai multe statui ce o infatiseaza. Care este originea acestui simbol la prima vedere neobisnuit? Greu de spus.
Folosit de secole, a dat nastere mai multor legende locale, povesti si mituri fascinante mai ales pentru cei care vor sa descopere istoria veche a orasului. Potrivit uneia dintre cele mai populare (si romantice) candva, cu sute de ani in urma, o sirena ar fi inotat in raul Vistula si a fost vazuta, apoi capturata de un negustor bogat, care isi dorea o astfel de creatura pentru colectia sa de ciudatenii. Nefericita, sirena a implorat ajutorul locuitorilor, fiind pana la urma eliberata de un tanar pescar. Recunoscatoare, sirena i-a promis la despartire ca de fiecare data cand va fi nevoie va apara Varsovia de dusmani.
De altfel o alta poveste spune ca numele asezarii, Warszawa, ar fi provenit de la numele pescarului, Wars, si de la cel al sirenei - care in unele variante i-a devenit si sotie - Sawa. O poveste frumoasa, dar potrivit cercetatorilor aceasta explicatie a etimologiei este doar atat, o legenda.
Pentru superstitiosi sau pur si simplu pentru cei indragostiti de astfel de povesti vechi, in mica piata Kanonia din partea veche a orasului poate fi gasit un monument mai putin obisnuit, un clopot urias, asezat pe un postament. Se spune ca cei care vor inconjura de trei ori uriasa piesa din bronz vor avea noroc pentru tot restul vietii.
Aproape un sfert din suprafata totala a orasului Varsovia inseamna parcuri, gradini, spatii inverzite. Unul dintre cele mai frumoase si mai mari este Parcul Lazienki.
Din pacate Varsovia este si unul dintre cele mai aglomerate orase europene.
Aici puteti vizita un muzeu mai putin obisnuit, dedicat reclamelor de neon. Foarte populare in anii regimului comunist, nu duc nici astazi lipsa de pasionati si chiar de colectionari, si o vizita in acest spatiu este in egala masura o calatorie intr-un trecut ce pare astazi foarte indepartat si putin verosimil, dar si o sansa de a descoperi o forma de publicitate mai putin studiata.
Cea mai inalta cladire din Polonia, Palatul Culturii si Stiintei, are putin sub 231 de metri si poate fi admirata aici.
Una dintre primele biblioteci publice din Europa a fost deschisa la Varsovia in 1747.
Cel mai lung pod al orasului este Podul Siekierkowski (826 de metri).
Pasionatii de arta stradala pot admira aici mai multe picturi murale, unele chiar foarte reusite.
foto: wikiwand.com, wikipedia.org, watchpoland.com