Nimeni nu poate spune cu exactitate cate generatii de muzicieni, pictori, poeti, prozatori sau dramaturgi si-au gasit muza contempland cerul instelat al verii. Indiferent de perioada sau locul unde si-au desfasurat activitatea, de limbajul lor artistic, marile talente au aspirat catre un singur scop: acela de a “pune in scena”, cat mai natural cu putinta, experientele ce formeaza micile placeri ale vietii. Din aceasta cauza, atmosfera romantica din comedia "Visul unei nopti" de vara, semnata candva la mijlocul anilor 1590 de dramaturgul englez William Shakespeare, nu se deosebeste cu nimic de cea intalnita sute de ani mai tarziu in tabloul “Noapte instelata” de Vincent Van Gogh.
Sa ne concentram putin atentia asupra acestuia din urma. “Noapte instelata” este unul dintre cele mai cunoscute tablouri ale lui Vincent Van Gogh si are la origine un peisaj din Saint-Remy-de-Provence. Dupa indicatiile pictorului, lucrarea a fost realizata in anul 1889. Cand anume? Cel mai probabil in timpul sezonului estival, o demonstreaza insusi continutul capodoperei.
Lucrarea apartine fazei in care Van Gogh se afla in azilul din Saint Remy si reprezinta o demonstratie impresionanata a modului unic de perceptie si interpretare a naturii de catre un artist care a stiut sa isi proiecteze sentimentele asupra lucrurilor din jurul sau. In aceasta perioada, Van Gogh isi pierduse credinta, dar scria ca mai simte "o groaznica nevoie de - oare pot spune cuvantul - religie. Si atunci mi se intampla sa ies noaptea sa pictez stele".
Intr-un mod simplu dar cu totul admirabil, Vincent Van Gogh reuseste sa surprinda in imagine cele doua planuri temporale in care traieste: pe de-o parte vara, redand-o ca element central in ciclul sezonier, iar pe de alta, noaptea. Identitatea anotimpului ni se descopera prin intermediul cerului instelat, care ocupa mai bine de jumatate din panza, dar si prin “caldura” pe care o emana Luna si astrele colorate cu galben. Liniile involburate si formele distorsionate creeaza o atmosfera intens emotionala. Spirale de lumina strabat cerul ca niste valuri, dand nastere unor reprezentari extrem de stilizate ale Galaxiei.
Chiparosul cu coronament bogat aflat in plan apropiat constituie si el un element care sugereaza sezonul estival. Cat priveste al doilea plan temporal, dincolo de astre, culoarea joaca un rol fundamental.
I. C.