Cu noroc la vanzari, dar cu ghinioane de sonorizare la lansari, ieri s-a incheiat cea de-a XIII-a editie a Targului Gaudeamus, care a avut anul acesta 92.000 de castigatori, doar cu 5.000 mai mult decat anul trecut. Targul de anul acesta are mai multi premianti desemnati dintre 400 de expozanti.
Trofeele Gaudeamus au ajuns, prin votul vizitatorilor, la cinci edituri: Humanitas, RAO, All, Nemira si Teora, care vor primi fiecare cate un stand gratuit la editia viitoare. Tot publicul a ales cea mai ravnita carte la Gaudeamus: `Despre bucurie in Est si in Vest si alte eseuri`, de Andrei Plesu. Organizatorii au acordat Premiul de excelenta Editurii Curtea Veche.
Jurnalistii acreditati la targ au desemnat RAO editura cu cel mai bun stand si `1001 de albume de ascultat intr-o viata` drept cartea cea mai ravnita. Editura preferata de reprezentantii presei a lansat aceasta carte intr-un mod inedit, printr-un concert Iris. Recitalul prelungit al rockerilor veterani i-a suparat pe cei de la celelalte edituri pentru ca le-a bruiat lansarile.
Polirom, vanzari de peste 3 miliarde lei vechi
Majoritatea editurilor au vandut mai bine decat oricand la acest Gaudeamus. Oana Boca, de la Polirom, estimeaza ca vanzarile de anul acesta au adus editurii, impreuna cu Cartea Romaneasca, 350.000 lei noi, cu mult mai bine decat la oricare alta editie de targ. Recorduri de vanzare au avut si alte edituri. Cei de la Editura All au adunat 150.000 lei noi, iar Editura Paralela 45 a incasat in jur de 100.000 lei noi, cu 40a mai mult decat pana acum.
Dublu fata de anul trecut a vandut Editura Trei, care se lauda cu 60.000 lei noi incasati la stand. Editura Egmont, care a publicat bestsellerul `Harry Potter`, a avut cele mai mari vanzari de pana acum. `Mai multi vizitatori au cumparat de peste 50 de lei noi, sume cu mult mai mari decat anul trecut`, sustine Adriana Savu, de la Egmont.
Vedetele atrag cumparatorii
Autorii-vedeta veniti la Gaudeamus sa-si prezinte cartile si sa dea autografe au atras publicul catre rafturile editurilor. La Humanitas, in Top 3 au intrat doar vedete autohtone. Cartea `Despre bucurie in Est si in Vest si alte eseuri`, pe care Andrei Plesu a lansat-o vineri, la Gaudeamus, a fost cea mai vanata de cititori.
Radu Paraschivescu si Traian Ungureanu au crescut si ei vanzarile la Humanitas cu cartile lor. Si la Polirom autorii romani au avut cautare, de la Norman Manea, cu `Intoarcerea huliganului`, la Razvan Radulescu, care a lansat romanul `Teodosie cel mic`.
De la bucatarie la Nobel
Pe psihologul britanic Peter Collett, care si-a lansat sambata a doua carte la Editura Trei, cititorii l-au tinut la stand ca sa le acorde autografe pana la inchiderea targului. Titlurile sale, `Cartea gesturilor` si `Cartea gesturilor europene`, s-au vandut in 1.500 de exemplare. Tot numele celebre tin topul vanzarilor si la Polirom. Dintre cei adunati langa rafturile pe langa care uneori era aproape imposibil sa-ti croiesti drum, cei mai multi au cautat `Shalimar clovnul`, de Salman Rushdie`.
La Editura Curtea Veche, `Ma numesc Rosu`, al scriitorului turc Orhan Pamuk, laureat cu Nobelul literar anul acesta, s-a vandut in 1.200 de exemplare. Imediat dupa vin doua carti ale tanarului si celebrului bucatar britanic Olivier Jamie, care au fost vandute fiecare in cate 1.000 de exemplare. Cu tot cu reducere, cartea lui Pamuk a costat 30 lei noi, iar cele ale lui Jamie, cate 45 lei noi fiecare.
Dictionarele si cartile de copii, la mare cautare
`Vanzarile Grupului Editorial Corint au fost mai mari decat la Gaudeamus 2005, spune Daniel Cristea-Enache. Bestselleruri la Corint Junior: Joseph Delaney, `Cronicile Wardstone`, si primele doua titluri din `Lumea Disc` a lui Terry Pratchett, `Uluitorul Maurice si Scotidusii liberi.`
La Editura Corint s-au vandut bine titlurile din colectia Bibliografie scolara (Literatura universala) si Ion D. Sirbu, `Adio, Europa!`, din colectia Scriitori romani. La Editura Niculescu, cel mai bine s-au vandut `Dictionarul de argou` (300 de exemplare), `Vanatorii de zmeie` ( 220 de carti vandute), si `Dictionar scolar francez-roman` (130 de carti).
La Editura RAO, cel mai bine vandut titlu la standul editurii a fost romanul istoric `Inelul. Mostenirea ultimului templier` de Jorge Molist. S-au mai cautat `Ceas rau`, de Gabriel Garcia Marquez, si `Din culisele luptei pentru putere`, de Alex Mihai Stoenescu. Dictionarele englez-roman si roman-englez, cartile practice si cele pentru copii cu ilustratii tridimensionale s-au vandut cel mai bine si la Editura Teora.
La final
Plus si minus Gaudeamus
Targul a castigat mult la vanzari, la participarea publicului si la mediatizare. `Oamenii au fost mai bine informati`, spune Lucian Pricop, de la Paralela 45. Spatiile standurilor au fost mult mai generoase, asa cum remarca Iren Arsene, de la Curtea Veche. Marele minus al targului a venit de la sonorizare.
Gabriela Preda, de la All, povesteste ca Radio Romania le-a promis afisarea gratuita a bannerelor, iar cei de la Romexpo le-au cerut bani pentru asta. `A 13-a editie a adus si ghinioane de organizare. Ne-am luptat mult pentru fiecare lucru bun facut`, a precizat Mioara Andrei, de la RAO.
Catalina George