inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Vanzare controversata

0 Comentarii

Descoperirea unui set de acuarele semnate de William Blake starneste controverse pe piata de arta


 


Descoperirea acestei adevarate comori artistice a fost o simpla intamplare. Cu cinci ani in urma doi librari cotrobaiau prin rafturile unui mic anticariat din Scotia cand au descoperit o cutie din piele, avand gravate pe partea din fata cuvintele Designs for Blair's Grave. Cand au deschis-o cei doi au fost surprinsi sa descopere 19 acuarele romantice si in acelasi timp macabre - infatisand ingeri, sarcofage, cimitire luminate de luna, fantome - totul realizat in tonuri subtile de griuri, negru si pasteluri.

Dupa cinci ani, un proces care a starnit destula valva si mai multe confruntari intre partile implicate si avocatii lor, acuarelele - ilustratii realizate in 1805 de artistul-poet William Blake pentru un poem din 1743 - sunt considerate de specialisti ca cele mai importante lucrari ale celebrului artist descoperite in ultima suta de ani.


 


Cu toate acestea, spre consternarea multor experti, intregul lot urmeaza sa fie vandut la licitatie de catre Sotheby's, la New York, pentru un pret estimat de 12 - 17,5 milioane de dolari. Mai mult, casa de licitatie va vinde fiecare acuarela individual, cu un pret de 180 000 - 260 000 dolari, scenele cel mai bine realizate avand un pret de pornire de un milion de dolari.


Putin probabil ca cineva sa achizitioneze intregul lot, asa ca previziunea sumbra ca cele 19 acuarele vor ajunge in diverse colectii pare sa fie o realitate de neevitat. Cel mai afectat de aceasta decizie luata de  Sotheby's este Muzeul Tate, din Marea Britanie, care in acest moment are in depozitele sale cea mai importanta colectie de lucrari realizate de William Blake.


Reprezentantii acestei institutii au incercat sa stranga banii pentru a cumpara intregul lot, fara sa reuseasca. Momentan acuarelele nu pot parasi Marea Britanie din cauza interdictiei temporare de exportare a operelor de arta, dar aceasta va expira in curand. In apararea sa, Sotheby's sustine ca oricum setul nu este complet, trebuind sa aiba 20 de acuarele, realizate ca ilustratii pentru poemul The Grave al poetului scotian Robert Blair. Acuarela lipsa, The Widow Embracing Her Husband's Grave, se afla in prezent la Yale Center for British Art, care a primit-o ca donatie de la fondatorul sau, Paul Mellon.


Atat dealerii de arta cat si specialistii au protestat impotriva deciziei luate de Sotheby's, considerand-o o greseala, motivata exclusiv de dorinta de castig. Martin Butlin, unul dintre cei mai cunoscuti specialisti in opera lui William Blake, care a ajutat la autentificarea acuarelelor, a declarat presei ca vanzarea pe bucati a lotului este o "decizie filistina", casa de licitatie dovedind pur si simplu dispret pentru operele de arta.

In septembrie 1805 editorul Robert H. Cromek i-a comandat lui Blake un set de 40 de ilustratii pentru The Grave. Conform contractului Cromek avea sa il plateasca pe artist cu 20 de guinee, o suma deloc neglijabila, urmand sa selecteze 20 dintre ilustratii pentru noua editie a cartii. Chiar daca in final editorul a fost impresionat de acuarelele realizate de Blake, a considerat totusi ca stilul acestuia nu este suficient de comercial, fiind cam morbid si sumbru pentru o carte de mare tiraj. Asa ca a apelat la un gravor italian foarte apreciat in epoca, Luigi Schiavonetti, care a realizat 12 gravuri bazate pe creatiile lui Blake.


 Cele 19 acuarele sunt compozitii tipice pentru William Blake, realizate cu o deosebita grija pentru detaliu, purtand titluri ca The Reunion of the Soul and the Body sau The Day of Judgment. Intregul lot reprezinta o interpretare foarte personala a poemului lui Blair, o meditatie asupra mantuirii si mortii. Opera literara, cu puternice accente gotice, s-a bucurat inca de la aparitie de un succes deosebit, pana in 1798 fiind publicata in 47 de editii, un record pentru acea epoca.


Cand Blake a realizat seria de ilustratii, Blair era considerat deja un autor clasic, opera sa fiind predata in scolile din Anglia. Dar setul ascunde si un episod dureros din biografia lui Blake, care in aceeasi perioada se ocupa de tiparirea cartii sale Songs of Innocence and of Experience.


 


 


Decizia, desi motivata de interese pur financiare, a fost o lovitura si o jignire pentru Blake. Ca o replica si un simbol al dispretului sau, dar si pentru a respecta contractul, Blake a trimis editorului cele 20 de acuarele pe care le realizase. Vaduva lui Cromek le-a mostenit in 1812. S-a crezut ca au fost pierdute pana in 1836, cand lotul a aparut la o licitatie din Edinburgh, sub numele generic de "set de desene realizate de Blake". Au fost cumparate pentru o suma insignifianta, pentru a disparea din nou de pe piata de arta.
 
Nu se stie exact cand si cum acuarelele au ajuns in posesia familiei Stannards, artisti si amatori de arta din Bedfordshire, England. Fara sa stie cat de valoroase erau, mostenitorii le-au vandut laolalta cu un teanc de carti vechi anticariatului Caledonia Books, din Glasgow, pe rafturile caruia se gasea cam orice, de la carti pentru copii la scrieri stiintifice si gravuri uitate.


 


Aici au fost gasite in 2001 de Paul Williams si Jeffrey Bates, care le-au oferit spre expertizare Dominic Winter, un specialist in bibliofilie din Gloucestershire. Acesta a apelat la randul sau la Robin Hamlyn, curator la Tate Gallery si la Butlin. Acestia cunoasteau deja 12 dintre acuarele, cele reproduse sub forma de gravuri de artistul italian, dar celelalte sapte erau o descoperire epocala. Tate Gallery le-a oferit celor doi librari norocosi 4.2 milioane de lire sterline (6.2 milioane de euro), care urmau sa fie platite in cel mult cinci luni.


Cand stirea despre noua descoperire s-a raspandit, proprietarul anticariatului Caledonia Books a inteles ca pierduse o adevarata comoara, asa ca i-a dat in judecata pe cei doi librari. Acestia erau acuzati ca au luat acuarelele pentru a le vinde, actionand doar ca agenti ai anticariatului, o practica des intalnita in lumea pietei de arta, adevaratul proprietar ramanand Caledonia Books. Reprezentantii anticariatului cereau atat returnarea acuarelelor, cat si plata unor despagubiri in valoare de 15.000 de lire.


Cele doua parti au ajuns in  final la o intelegere, potrivit careia acuarelele vor fi vandute, iar profitul impartit. Atunci in incurcata poveste si-a facut aparitia Libby Howie, un dealer londonez, care le-a facut o oferta mai mare decat Tate - 4.9 milioane de lire sterline. Howie a declarat ca achizitia era o comanda facuta de un colectionar din afara Marii Britanii, care dorea sa-si pastreze anonimatul. Tate Gallery, care incerca sa stranga suma convenita initial, s-a trezit in fata faptului implinit. Din fericire pentru reprezentantii muzeului guvernul britanic i-a interzis dealerului sa exporte setul de acuarele, pentru a lasa timp celor de la Tate Gallery sa faca rost de bani. Howie a plusat, marind oferta la 8.8 milioane de lire sterline, de doua ori suma convenita initial.


 Cum Tate Gallery nu a reusit sa stranga fondurile in timp util, Howie a reusit in septembrie 2005 sa obtina aprobarea pentru export. Atunci s-a aflat ca nu exista nici un cumparator din strainatate, dealerul incercand sa gaseasca un muzeu interesat de setul de acuarele. Howie a apelat si la Yale Center for British Art, care avea deja acuarela cu numarul 20, dar si reprezentantii acestuia au refuzat.


 Dupa mai multe incercari dealerul s-a convins ca nimeni nu este interesat sa achizitioneze intregul set la pretul de peste opt milioane de lire sterline. Asa ca in final a apelat la Sotheby's din New York, iar casa de licitatie a luat decizia controversata de a sparge lotul in bucati, pentru a le vinde mai usor. Daca nu se va gasi un colectionar sau muzeu care sa cumpere intregul set, atunci cele 19 acuarele semnate de William Blake vor ajunge cel mai probabil sa fie raspandite in diferite colectii particulare din intreaga lume.




Februarie 2006

Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Jurnal International
Istorie religii si traditii
Istorie, religii si traditii

In timpul perioadei medievale pe teritoriul Germaniei religia predominanta era cea romano-catolica. Din 1517, dupa reforma inceputa de Martin Luther, protestantismul a devenit cea de-a doua mare ...

Wanted, un film interzis pe televiziuni

Filmul Wanted, avandu-i ca protagonisti pe Angelina Jolie si James McAvoy, lansat in 2008, a fost criticat de curand, acum in luna martie 2009, pentru ca glorifica violenta si instiga la ...

Premiile Mondiale Sony pentru Fotografie

Marc Riboud, celebrul fotograf francez şi fost preşedinte al Magnum Photos, va primi distincţia pentru întreaga activitate, în cadrul ceremoniei Premiilor Mondiale Sony pentru ...

Cea mai mare expozitie Vasili Kandinski la Munchen

Muzeul Lenbachhaus din Munchen va gazdui cea mai mare expozitie dedicata maestrului Vasili Kandinski, reunind lucrari rare din trei colectii - Lenbachhaus (Munchen), Centre Pompidou (Paris) si ...

Paradisul Pierdut la Morgan Library & Museum din New York

Morgan Library & Museum din New York, SUA, prezinta pana pe 4 ianuarie 2009 o expozitie speciala, dedicata implinirii a 400 de ani de la nasterea poetului englez John Milton (1608 - 1674) : ...

Rame de tablouri la Statens Museum din Copenhaga

Statens Museum din Copenhaga, Danemarca, gazduieste pana pe 7 septembrie 2008 o expozitie inedita, dedicata istoriei ramelor de tablouri. Curatorii au ales mai multe rame, multe dintre ele deosebit ...

Linz - capitala culturala europeana in 2009

In asteptarea momentului cand va deveni oficial Capitala Culturala Europeana, in 2009, orasul austriac Linz, unul dintre cele mai frumoase din tara, isi asteapta ca in fiecare an vizitatorii dornici ...

Expozitie Joachim Patinir la Museo del Prado din Madrid

Joachim Patinir este un nume putin cunoscut chiar si specialistilor, si cu atat mai putin publicului interesat de arta, desi rolul sau in istoria picturii este crucial, artistul fiind considerat ...

Muzeul International al Papusilor Shankar din New Delhi

Chiar daca pentru cei mai multi papusile sunt simple jucarii, exista si papusi deosebit de valoroase, atat material cat si artistic, precum si colectionari pasionati, gata adesea sa cheltuiasca sume ...

Stephen King - vandalul din librarie

Renumitul scriitor american Stephen King, considerat cel mai important reprezentant al genului horror, a trecut printr-o intamplare mai putin obisnuita intr-o mica librarie din orasul australian Alice ...

 Leonardo da Vinci Michelangelo si Renasterea la Ottawa
"Leonardo da Vinci, Michelangelo si Renasterea" la Ottawa

Galeria Nationala din Ottawa, Canada, prezinta o noua expozitie dedicata uneia dintre cele mai inovative perioadei ale istoriei artei, sub titlul "Leonardo da Vinci, Michelangelo si Renasterea in ...

Expozitie de afise cinematografice la Muzeul de Arta Moderna din New York

Muzeul de Arta Moderna din New York prezinta in perioada 23 mai - 27 august 2007 o ampla expozitie dedicata afisului cinematografic de la inceputul secolului XX, respectiv 1912 - 1914. In acea ...

La moda-colectiile de meteoriti

Interesul colectionarilor pentru meteoriti a atins cote care altadata pareau de neimaginat, rocile atragand publicul nu doar datorita valorii stiintifice, cat si datorita frumusetii naturale a ...

Egipt. Misterul unei regine.

Hatshepsut - de la regina la faraon Expozitie 27 august - 31 decembrie 2006 Muzeul de Arta Kimbell din Texas prezinta celor fascinati de Egiptul antic o inedita expozitie, dedicata reginei ...

Femeile in pictura impresionista la Schirn Kunsthalle

Schirn Kunsthalle din Frankfurt gazduieste pana pe 1 iunie 2008 o expozitie deosebita de pictura : "Femei in impresionism : Berthe Morisot, Mary Cassatt, Eva Gonzales, Marie Bracquemond". ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline