De ce o fac unii dintre vizitatori? Pentru multi dintre ei este momentul de celebritate, cele 15 minute despre care vorbea Warhol, un adevar valabil mai ales in cazul celor cu probleme psihice (surprinzator de numerosi intr-o istorie a vandalismului), prinsi in capcana propriilor viziuni si fantasme din care nu mai pot sa iasa, dar cumva sa distruga o capodopera este pentru ei singura solutie. Pentru altii este ocazia de a promova astfel un mesaj politic, social sau estetic, de a porni un protest pentru un motiv oarecare, de a fi in sfarsit ascultati. Sa devii pentru moment subiectul unei stiri pentru ca ai avut indrazneala de a incerca sa distrugi o capodopera… sunt destui care au facut-o.
Un trist exemplu a fost un anume Laszlo Toth, un geolog care 1972 a lovit de mai multe ori cu un ciocan celebra Pieta a lui Michelangelo, in timp ce striga in fata celor prezenti ca el este nimeni altul decat Iisus Hristos. A reusit sa rupa mai multe bucati ale statuii pana cand a fost imobilizat de cei prezenti, fiind retinut, internat pentru doi ani intr-un sanatoriu, apoi trimis inapoi in Australia. Era binecunoscut ca avand probleme psihice, iar in delirul sau ii ceruse cu putina vreme inainte Papei sa fie recunoscut ca Mesia. Nu va fi niciodata judecat pentru gestul sau, dar a fost unul dintre cele mai grave acte de vandalism, iar reparatiile au fost dificile si costisitoare. Laszlo Toth a murit in 2012, si doar momentul sau de nebunie a fost cel care i-a adus pentru putina vreme celebritatea.
Nici capodopera lui Rembrandt Rondul de noapte nu a fost ferita de vandali. In 1911 un vizitator a incercat sa taie panza cu un cutit, desi a fost neclar daca isi dorea sa o fure sau doar sa o distruga. In 1975 un profesor somer a reusit de aceasta data sa sfasie tabloul in mai multe locuri, folosind la randul lui un cutit, fiind ulterior imobilizat. Internat intr-un spital de psihiatrie se va sinucide la putina vreme dupa aceea, dar urmele gestului sau inca se mai vad in ciuda lucrarilor de restaurare. Iar in 1990 si Rondul de noapte a fost stropit cu acid, dar din fericire a fost prea putin afectat.
Danae de Rembrandt este unul dintre exemplele in care vandalul aproape ca a reusit, lucrarea expusa la Hermitage fiind stropita cu acid si taiata de un anume Bronus Maigis in 1985. Practic toata partea centrala a fost distrusa, si a fost nevoie de mai bine de un deceniu pentru restaurare, rezultatul final fiind din pacate practic o copie a originalului. Si Maigis a declarat ca gestul sau era unul politic, de protest impotriva politicilor sovietice, dar era la randul sau cunoscut ca avand probleme psihice mai vechi.
Mona Lisa nu este doar unul dintre cele mai cunoscute tablouri din istoria artei ci si unul dintre cele mai bine pazite, cu masuri speciale de protectie care ar putea sa para la prima vedere excesive. Dar dincolo de studiile, eseurile, analizele si paginile de istorie scrise despre enigmaticul portret o lista sumara a momentelor cand diverse persoane au incercat sa distruga panza ar soca. In 1956 spre exemplu Mona Lisa a fost stropita cu acid atunci cand era expusa la Montauban (Franta), pentru ca mai tarziu in acelasi an un alt vizitator sa o loveasca in plin cu o piatra, din fericire fara sa gaureasca panza. Parca nu fusese de ajuns ca la inceputul secolului furtul tabloului tinuse pagina intai a ziarelor, acum se pare ca erau destui cei care incercau sa devina celebri in maniera lui Erostrat.
Cand Mona Lisa a fost expusa la Muzeul National din Tokyo, in 1974, a fost stropita cu vopsea rosie de o femeie care incerca in acest fel sa protesteze impotriva felului in care institutia ar fi tratat persoanele cu dizabilitati. Din fericire tabloul nu a fost afectat. Protejata la Luvru de un geam de securitate solid, in 2009 Mona Lisa a fost din nou tinta unui atac, din nou unul superficial, cand o femeie venita din Rusia a aruncat asupra celebrului portret o cana. Motivul oficial? Era nemultumita ca nu a primit cetatenia franceza.
Nu avea sa fie si singura data cand o lucrare semnata de Leonardo da Vinci a fost tinta atacurilor. In 1988 desenul in carbune “Fecioara si Pruncul cu Sfanta Ana si Sfantul Ioan Botezatorul” avea sa fie tinta (la propriu) lui Robert Cambridge, care a tras cu o pusca de vanatoare in lucrarea expusa la Galeria Nationala din Londra. Motivul? Era un opozant al premierul de atunci, Margaret Thatcher. Ironia a facut ca nu alicele sa atinga desenul vechi de secole, ci bucati din geamul de protectie, iar restaurarea a fost si de aceasta data o adevarata aventura. Iar Cambridge a ajuns la randul sau intr-o institutie pentru persoanele cu probleme psihice.
Dar nu toti cei care au facut astfel de gesturi au fost declarati ulterior ca avand probleme psihice de un specialist. Guernica lui Pablo Picasso a fost o lucrare gandita ca un dramatic protest, asa ca in 1974 Tony Shafrazi, la randul sau proprietar al unei galerii de arta din New York, s-a gandit sa foloseasca faima compozitiei pentru propriul protest indreptat impotriva presedintelui american Richard Nixon. Shafrazi a scris cu un spray cu vopsea rosie “Kill Lies All” pe suprafata panzei, fiind imediat retinut, dar din fericire lucrarea lui Picasso a putut fi usor curatata.
O versiunea a Ganditorului lui Rodin a fost distrusa partial in 1970 de o explozie (autorii nu au fost prinsi niciodata), iar dupa mai multe analize si teste curatorii de la Muzeul de Arta din Cleveland (SUA) au realizat ca nu pot sa mai repare opera originala fara a modifica viziunea lui Rodin. La fel ca in multe alte cazuri de vandalism reusit se punea problema in ce masura reparatiile ar compromite valoarea originalului, asa ca solutia gasita in cele din urma a fost ca ansamblul sa ramana neatins, purtand urmele mutilarii, ca un simbol si un mesaj pentru viitoarele generatii. Asa ca lucrarea poate fi vazuta si astazi in fata institutiei. Dar atentatul a pus din nou in discutie necesitatea unor masuri mai stricte de protejare a lucrarilor, si in urmatorii ani mai multe muzee si galerii au ales sa isi protejeze cele mai importante opere cu ecrane, geamuri securizate si sa creasca numarul paznicilor, incepand sa instaleze si sisteme de securitate moderne.
Foto: wikipedia.org, pinterest.com,