Nu este la fel de faimos precum Marele Canion, Empire State Building sau Statuia Libertatii, dar se bucura de aprecierea intregii planete. Valul este o formatiune catalogata de specialisti ca o adevarata minune geologica, si se gaseste pe teritoriul Arizonei, in apropierea granitei cu statul Utah.
Mergand chiar si pentru intaia data, veti sti ca ati ajuns atunci cand peisajul monoton va fi intrerupt de "valuri" de roca stratificata avand diferite nunate de culoare. In urma precipitatiilor abundente iau nastere lacuri de diferite dimensiuni care persista uneori vreme de cateva zile.
Echipamentul trebuie sa contina in mod obligatoriu un GPS pentru a evita momentele de ezitare care v-ar putea costa mult timp. Coordonatele locului le puteti obtine de la jandarmii responsabili cu supravegherea regiunii.
Accesul se realizeaza pe jos si cu permisiunea autoritatior locale, in baza unui permis obtinut in avans. Gresia moale are o fragilitare sporita, motiv pentru care este nevoie sa mergeti cu atentie pentru a nu rupe crestele in miniatura.
Totul pare un desen in care accentul cade pe contrastul dintre albastrul cerului si materialul rosiatic. Inceputurile Valului coboara in urma cu 190 milioane de ani, cand nisipul a inceput sa se consolideze formand un material compact cu duritate superioara de tipul gresiei. Ploaia si vantul au fost cei din urma factori care au contribuit la nasterea peisajului spectaculos.
Cea mai buna perioada a zilei pentru fotografiere este amiaza, cand nu exista umbra in centrul formatiunii, chiar daca si dimineata sau seara puteti avea parte de capturi inedite. Fiind considerat un obiectiv deosebit de fragil, numarul de persoane care au dreptul sa-l viziteze a fost limitat la 20 pe zi.
Sursa foto