29 martie 2018, ora 19.30
Palatul Cesianu-Racovita
Artmark readuce acasa valori importante pentru sufletul romanesc.
O fila de incunabul, din "Primul Octoih" al ieromonahului Macarie aflata pana in 2015 intr-o colectie privata din Belgrad si "Descrierea Moldovei" de Dimitrie Cantemir, editie princeps ce provine dintr-o colectie germana, se intorc din pribegie si asteapta ca in seara de 29 martie sa ajunga din nou in colectii sau muzee romanesti.
“Primul Octoih” (Pret de pornire: € 800) este tiparit in tocmai anul descoperirii Americii si cu 60 de ani inaintea primei carti tiparite in Rusia, importanta sa istorica fiind una cu adevarat exceptionala. Este totodata prima carte a tiparnitei de la Cetinje (fostul oras regal al Muntenegrului) si a treia carte in chirilica din lume – presa din Centinje fiind infiintata la 40 de ani dupa cea a lui Gutenberg.
“Octoihul” a fost tiparit la cererea lui Durad IV (1490-1496) al Zetei. Nu s-a descoperit pana la acest moment niciun “Octoih” al lui Macarie in forma completa. Nu exista exemplare cunoscute in colectii private, doar cateva foi volante. Cataloagele de licitatie vechi fac referire la un exemplar, incomplet, in licitatia casei F.A. Brockhaus in 1875, ce a fost achizitionat de Biblioteca de Stat din Berlin. Un alt exemplar incomplet exista in colectia British Library la Londra. Astfel, fila de incunabul din licitatia Artmark devine cu atat mai pretioasa, o comoara rarisima pentru pasionati si cunoscatori.
In ceea ce priveste editia princeps a "Descrierii Moldovei/Beschreibung der Moldau" (pret de pornire: € 2.500) de Dimitrie Cantemir (Hamburg, 1769-1770), este un exemplar separatum, tiparitura in aceasta forma fiind foarte rara. Cartea, prezentata intr-o frumoasa legatura din piele de culoare maro marmorata, este completa si contine o harta a Moldovei, gravata, semnata F.M. Rolfsem.
“Descrierea Moldovei” este cea mai renumita si cautata opera a ilustrului carturar iluminist Dimitrie Cantemir, fiind considerata prima scriere stiintifica a unui roman.