Cine crede ca un stat de 316 km patrati nu ar putea reprezenta niciodata o putere culturala in lume trebuie sa cunoasca Republica Malta. Arhipelagul din centrul Marii Mediterane este capabil sa intreaca orice asteptare. Malta este tara cu cea mai mare densitate din Europa, tara din care aproape lipseste notiunea de “sat”. Circa 94% din populatie locuieste in mediul urban, si o parte insemnata revine doar capitalei: Valletta.
Devenit faimos ca “una dintre cele mai concentrate zone istorice din lume” din patrimoniul mondial UNESCO, teritoriul orasului Valletta se reduce la mai putin de 1 km patrat. Modalitatea recomandata de a-l descoperi este pas cu pas. Orasul a fost fondat in 1566 de Jean Parisot de la Vallette prin construirea unei biserici.
Capitala Maltei este un loc cu o istorie bogata si interesanta, pe care merita sa o cunosti vizitand obiectivele sale. Nu intamplator unul dintre calatorii britanici ajunsi aici afirma ca este un oras de palate construite de catre domni pentru domni. In Valletta exista aproape un muzeu pe fiecare strada, asa ca nu este cazul sa iti pui probleme inutil.
Astazi, in Valletta se gasesc mai multe biserici, cea mai remarcabila fiind Catedrala Sf. Ioan, in trecut Biserica Cavalerilor. Lacasul a fost creat de arhitectul maltez Gerlomo Cassar, in secolul al XVI-lea, si este unul dintre monumentele baroce pentru care s-au cheltuit sume enorme spre a fi neintrecute in frumusete.
Podeaua este acoperita cu un numar de 365 de lespezi de marmura sub care sunt ingropati Cavalerii Ordinului. Decorarea cupolei a durat 5 ani. Catedrala este casa uneia dintre cele mai extraordinare opera de arta din Europa, tabloul “Taierea capului Sf. Ioan Botezatorul”, semnat de maestrul Caravaggio.
Alte atractii turistice importante sunt Palatul Marilor Maestri, unde se afla astazi Palatul Parlamentului Maltez, si Muzeul National de Arte Frumoase. Cea mai atractiva sala a palatului este cea a armurilor, unde exista o colectie cum putine sunt in lume. Printre armurile expuse, ce au apartinut Marilor Maestri Ioaniti, se afla si cea a fondatorului Jean Parisot de la Vallette. Nu uitati nici de Gradinile Barrakka, de unde se poate ajunge cu usurinta la cele doua porturi cu privelisti captivante: Portul Marsamxett si Portul Mare.
Daca doriti sa va refugiati si in alte locuri decat muzee sau monumente, va stau la dispozitie magazinele, restaurantele si cafenelele raspandite pretutindeni. Pentru achizitionarea de obiecte de artizanat merita o atentie deosebita Centrul Mestesugarilor.
Sursa foto: wikimedia.org
I. C.
editor artline.ro