Concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 10 februarie 2012, ora 19.00 il va avea ca solist pe violonistul Valery Oistrakh, nepotul celebrului David Oistrakh. Aflat pentru prima oara alaturi de Orchestra Nationala Radio, artistul va interpreta Concertul in re major pentru vioara si orchestra, op. 61 de Beethoven. Va urma in program o alta lucrare de Beethoven, Simfonia a V-a in do minor, op. 67. Concertul se va desfasura sub bagheta dirijorului Madalin Voicu, care sarbatoreste 45 de ani de activitate artistica.
Bilete se pot procura prin Eventim, la Casa de bilete a Salii Radio, magazinele Germanos, Vodafone, librariile Carturesti, Humanitas si online pe eventim.ro.
Avand un nume cu rezonanta ce aminteste de ilustrii sai bunic si tata, Valery Oistrakh si-a consolidat o cariera artistica solida, concertand pe importante scene din Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Germania, Rusia, Canada, Italia, Australia, Spania si Japonia.
Talentul sau muzical se exprima atat prin intermediul viorii cat si prin cel al violei, abordand cu succes lucrari reprezentative dedicate celor doua instrumente muzicale. Aprecierea de care se bucura Valery Oistrakh transpare din multiplele colaborari avute, in calitate de partener de muzica de camera, cu maestrul Yehudi Menuhin, Jorg Demus si totodata colaborand cu Cvartetul Amadeus. Numeroase orchestra filarmonice precum cele din Sankt-Petersburg, Moscova, Orchestra Simfonica din Berlin, Orchestra simfonica londoneza, Orchestra Simfonica Nationala a Scotiei, Orchestra Gewandhaus din Leipzig, orchestrele simfonice din Vancouver si Toronto au avut prilejul de a colabora cu muzicianul, in diverse concerte apreciate de critica de specialitate. Dintre muzicienii cu care a mai avut prilejul de a colabora mentionam pe: Kurt Masur, Gennady Rozdestvensky, Gyorgy Lehel, Saulius Sondeckis, Vladimir Fedoseev, Marco Parisotto.
Valery Oistrakh este profesor la Conservatorul Regal din Bruxelles, este invitat sa sustina cursuri de master la academiile de muzica din Austria, Belgia, Italia, Turcia, Germania si Japonia, iar din anul 1999 este profesor invitat al Conservatorului "Mozarteum" din Salzburg.
Descoperind tainele muzicale prin intermediul viorii, Madalin Voicu a urmat cursurile Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, unde a studiat cu George Manoliu si Cornelia Bronzetti. Ulterior Madalin Voicu avea sa studieze si dirijatul, de-a lungul timpului fiind indrumat in arta dirijorala de muzicieni de prestigiu precum Sergiu Celibidache, Carlo Zecchi, Corneliu Dumbraveanu, Hans Swarowsky.
Madalin Voicu a fost dirijor al Filarmonicii "Oltenia" si al Filarmonicii din Ploiesti, invitat permanent al orchestrelor de profil din tara si a intreprins numeroase turnee in Anglia, Austria, Argentina, Belgia, Brazilia, Germania, Grecia, Elvetia, Luxembourg. A sustinut concerte alaturi de Orchestra de camera "Bucuresti", infiintata de catre distinsul violonist Ion Voicu, iar din anul 2001 Madalin Voicu este membru de onoare al Academiei Franceze de stiinte, Arte si Litere. Alaturi de activitatea artistica Madalin Voicu s-a dedicat intre anii 1990-1995 unei intense activitati didactice, la pupitrul Orchestrei Conservatorului din Izmir. O alta latura a personalitatii sale este reprezentata de implicarea in viata politica, in calitate de deputat si membru al Comisiei pentru Cultura, Arte si Mass Media a Camerei Deputatilor, totodata indeplinind functia de Secretar general al UNESCO pentru Romania.
In prezent Madalin Voicu este Presedinte de Onoare al Romilor din Romania. Este un promotor al tinerelor generatii de muzicieni, iar prin intermediul Fundatiei Internationale "Ion Voicu" realizeaza o serie de concerte, numerosi artisti precum Florin Ionescu-Galati, Gabriel Croitoru sau Cosmin Banica fiind rasplatiti cu premii din partea Fundatiei.
I. C.
editor artline.ro
9 februarie 2012