Valencia este al treilea oras ca marime din Spania si capitala provinciei Valencia, fiind o placuta surpriza pentru cei care ajung aici pentru prima oara, dar si locul unde multi aleg sa revina sau chiar sa se stabileasca. Paella, festivalul Las Fallas, toate sunt cuvinte pe care le veti auzi des in acest oras cosmopolit si plin de viata. Daca planificati sa ajungeti in Valencia puteti sa alegeti dintr-o varietate larga de hoteluri, multe dintre ele traditionale, amenajate conform specificului spaniol sau un hotel ce face parte din mari lanturi hoteliere.
Aflata pe coasta de est a Spaniei, cu iesire la Marea Mediterana, Valencia a fost de-a lungul istoriei si un important port al peninsulei iberice, dar si o putere econmica si un centru cultural.
Istoria
Fondat de romani, Valencia a fost de-a lungul timpului locul unde s-au intalnit numeroase culturi si civilizatii, de la romani si vizigoti la mauri, care au transformat asezarea intr-un centru cultural si financiar important. In 1094 Rodrigo Diaz de Vivar, mai cunoscut sub numele de El Cid Campeador, a cucerit Valencia, dar in 1102 orasul a fost ocupat de mauri. Dupa ocupatia maura, in 1238 James I de Aragon a recucerit orasul, fondand Regatul Valencia.
In secolele XV - XVI Valencia a devenit una dintre marile puteri economice din zona Mediteranei, fiind perioada care a ramas in istoria orasului ca Siglo de oro (Epoca de Aur). In acest interval Valencia s-a impus nu doar ca o forta economica, ci mai ales ca un centru cultural faimos, prin creatiile unor artisti ca Joanot Martorell (autorul Tirant lo Blanc, primul roman european modern), Ausias March, Roig de Corella, Isabel de Villena, Jordi de Sant Jordi sau Jaume Roig.
In timpul Razboiului de Succesiune, Valencia s-a aflat de partea arhiducelui Carol de Austria, iar dupa victoria Bourbon-ilor in aprilie 1707 la Batalia de la Almansa, Filip V a abolit privilegiile locale, numite fueros, care erau o parte importanta a identitatii orasului. In 1874 Alfonso XII a fost proclamat rege, la Sagunto, la nord de orasul Valencia. Forma de guvernare aleasa era monarhia constitutionala, iar cand in Spania a fost din nou adoptat regimul democratic, provincia Valencia a devenit autonoma.
Este unul dintre cele mai sanatoase locuri din Europa, potrivit analizei facute de OMS, fiind preferata de numerosi straini, in special britanici, indragostiti de stilul de viata mediteranean. Multi s-au stabilit aici definitiv, altii si-au cumparat case de vacanta unde se refugiaza in perioada rece, pentru a scapa de iernile engleze.
Obiective
Unul dintre cele mai importante edificii din Valencia este Palacio del Marques de Dos Aguas, o splendida cladire in stil baroc, a carei fatada este impodobita de extravagante sculpturi, interioarele nefiind cu nimic mai prejos. In acest palat este gazduit celebrul Museo Nacional de Ceramica, care prezinta lucrari din Manises, Paterna si Alcora, fiind o adevarata poveste a acestei arte.
Tot la Valencia se afla si Museo de Bellas Artes, unul dintre cele mai importante din tara, unde veti gasi lucrari de El Greco, Goya sau Velasquez. Dar colectiile muzeului cuprind si lucrari ale unor artisti locali, precum Joan de Joanes, Ribalta, Espillosa, Vicente Lopez, Sorolla, Pinazo. In sectiunea de sculptura veti putea descoperi exemple interesante de arta contemporana, precum si o vasta colectie de vestigii arheologice.
Un alt obiectiv este Loja de sela (bursa de matasuri) o remarcabila cladire in stil gotic, datand din secolul XV, care starneste regretul ca nu s-au pastrat mai multe edificii din epoca.
Secolul XXI este reprezentat de Ciudad de Artes y Ciencias (Orasul Artelor si Stiintelor), si chiar daca traducerea poate parea fortata, este unul dintre centrele culturale de prima importanta din lume, pentru ca veti putea gasi aici atat un muzeu stiintific, cat si un pavilion dedicat artelor, unde sunt organizate spectacole si expozitii diverse.
Arta moderna si contemporana este bine reprezentata si la Instituto Valenciano de Arte Moderno, cu o expozitie permanenta de sculptura semnata de Julio Gonzales si numeroase expozitii ale unora dintre cei mai importanti artisti avangardisti de astazi.
Catedrala din Valencia este unul dintre cele mai importante lacasuri catolice de cult, aici gasindu-se Sfantul Graal, cupa folosita la Cina cea de Taina, dupa cum sustine Vaticanul. Si daca este doar o legenda, catedrala atrage in fiecare an nenumarati pelerini. Constructia acestui colos a inceput in secolul XIII, fiind terminata in secolul XV. In principal in stil gotic, Catedrala a ajuns in final un amestec de stiluri, predominand goticul, barocul si romanul. Puteti vizita catedrala, sub indrumarea unui ghid, in cursul dupa-amiezii. Catedrala are si un impresionant, desi micut muzeu, numit Museu de la Seo, cu o vasta colectie de comori artistice adunate in timp de biserica, intre care si lucrari de Goya.
Un alt lacas de cult important este Real Basilica de Nuestra Senora de los Desamparados, locul traditional pentru rugaciune, construit in stil gotic si avand in interior o impresionanta fresca de Palomino.
Pasionatii de istorie pot vizita Museo Historico Municipal, aflat in cladirea Ayuntamiento (Primaria), cu o impresionanta colectie, printre obiectele expuse numarandu-se mai multe piese deosebite, precum Senyera (steagul regional), numeroase carti foarte vechi, documente si obiecte care au apartinut diverselor ghilde comerciale.
Tot la Valencia veti gasi si Casa-Museo Jose Benlliure - Casa Memoriala Jose Benlliure - unde se gasesc lucrarile acestui celebru artist, originar din provincie, precum si numeroase obiecte personale si de epoca.
Tot printre muzeele importante se numara si Museo Maritimo Joaquin Saludes, situat in Torres de Serranos si gazduind o colectie impresionanta de amfore si alte obiecte arheologice, recuperate de pe fundul Marii Mediterane, precum si o expozitie de machete de vase.
Museo de la Ciudad Palacio Marques de Campo are o colectie arheologica, ilustrand perioada pre-romana si infiintarea orasului Valencia, dar si o galerie de arta. Alte muzee sunt Museo Paleontologico (cu fosile si insecte, dar si un schelet de megatherium), Museo del Patriarca (galerie de arta, cu lucrari de El Greco si numeroase panze flamande), Museo de la Prehistoria (o prezentare impresionanta a perioadei Paleoliticului, cu fosile si ramasite deosebite).
Luptele cu tauri au fost dintotdeauna un simbol al Spaniei, iar la Valencia aceasta traditie sangeroasa si specifica este reprezentanta in Museo Taurino, unul dintre cele mai vechi si mai impresionante din Spania, cu numeroase obiecte si documente care spun povestea coridei in secolele XVIII - XX. Museo Fallero este dedicat celebrului festival si in special figurinelor si statuetelor traditionale, care sunt folosite la decoratiuni cu aceasta ocazie. In fiecare an, incepand din 1934, aici au fost pastrate cele mai reusite statui, alaturi de postere, fotografii si alte obiecte din istoria festivalului.
Unul dintre cele mai importante evenimente din Valencia ramane Las Fallas, un festival desfasurat in perioada 12 - 19 martie. In timpul festivalului in aproape toate pietele din oras sunt inaltate statui uriase din papier-mache, cateva sute, majoritatea fiind mesaje critice sau ironice. Aceste statui, numite Fallas, sunt arse la miezul noptii, pe 19 martie, in timpul ritualului cunoscut ca "la nit del foc".
In afara de muzee, Valencia are si numeroase monumente si cladiri impozante, multe adevarate opere de arta arhitecturala, precum Palacio de la Generalitat, sediul guvernului, o cladire in stil renascentist, cu influente orientale. Cel putin la fel de interesante sunt Torres de Serranos - Turnurile Serranos - construite in secolul XIV si care faceau parte in trecut din sistemul defensiv al orasului, gazduind astazi Muzeul Maritim.
Torret de Quart - Turnurile de Quartz - se gasesc in partea de vest, fiind construite in secolul XV. Piata centrala, cunoscuta sub numele de Mercado Central, este una dintre cele mai mari piete acoperite din Europa, cu o suprafata de peste 8000 metri patrati.
Vremea in Valencia
Valencia are un climat placut, asa ca puteti vizita orasul in orice parte a anului. Iernile sunt blande, cu temperaturi ce coboara pana la 10 C, iar in timpul verii temperatura medie este de 24C, cu cer albastru si insorit mereu.
Valencia este un oras viu, mereu in activitate, iar vizitatorii vor fi cu siguranta impresionati in special de mestesugarii si artizanii locali, care realizeaza numeroase marfuri, cu imaginatie, indemanare si talent.
In domeniul ceramicii, unul dintre cele mai bine reprezentate si cu o lunga traditie, colorantii au inceput sa fie folositi din secolul XIII, iar din secolul XV au inceput sa fie produse celebrele placute Paterna, cu modele arse in suprafata de ceramica. Manises si Paterna sunt considerate capitalele comertului de ceramica, in timp ce la Manises se gasesc nu doar numeroase fabrici, dar si expozitii de gen, precum si un impresionant Muzeu al Ceramicii. Nici lemnul nu a fost uitat, chitarele, castanietele, pipele realizate aici fiind cunoscute prin calitate si finetea executiei.
In Valencia s-a pus accent si pe produsele din piele si matasuri, care au o lunga istorie, si care sunt si astazi foarte cautate. Daca altadata fierarii si artistii dadeau viata metalelor diverse, astazi acestia s-au reprofilat pe productia de bijuterii diverse si lampi de cea mai buna calitate, adevarate obiecte de arta.
Mobilierul produs in Valencia este realizat in mii de ateliere, multe pastrand traditiile si tehnicile vechi, iar preturile sunt accesibile si chiar modeste in raport cu calitatea lor.
In chiar centrul orasului veti gasi principalele strazi pline de magazine - La Paz, Colon si Plaza de Ayuntamiento - alcatuind un centru comercial de elita, unde veti gasi cam orice.
In fiecare duminica, incepand de dimineata, Plaza Redondda este plina de vanzatori si cumparatori, intr-o agitatie febrila, cu nenumarate produse variate. Veti gasi aici, intr-un cadru exotic, plin de viata si zgomot, cam orice, de la papagali la genti de piele si ceasuri, intr-un targ urias si dominat de targuieli tumultoase.
Magazinele de ceramica, bijuterii, haine, impletituri, artizanat sunt nenumarate, la preturi foarte scazute.
Arta gastronomica
Bogata varietate a bucatariei din Valencia reflecta diversitatea produselor locale, fiind o lista de surprize placute pentru orice strain. Printre specialitatile locale, cu o indelungata traditie, se remarca paella. Gatita deasupra unui foc de lemne, este doar una dintre retetele din Valencia pe baza de orez, altele fiind arros a banda (orez cu fructe de mare sau peste), arros negre (orez cu sepie), arros al forn (orez la cuptor), arros amb fesols i naps (orez cu fasole si napi) si multe altele. Va veti putea delecta in Valencia si cu fideua (asemanatoare cu paella, dar se folosesc paste in loc de orez), all i pebre (tipari in sos de usturoi), suquet de peix (un fel de mancare cu peste), esgarrat (cod sarat cu ardei dulce), figatell (chiftelute de ficat).
Toate aceste delicii sunt excelente alaturi de vinurile specifice regiunii, de la cele albe de Alto Turia sau Serrania la cele rosii Requena, Utiel sau Campo de Lliria. In afara acestora, la Valencia se gasesc si fructe diverse, mai ales portocale, dar si dulciuri diverse, precum arnadi, o placinta cu cartofi dulci.