Gulliver rapus de osteneala. Palaria a cazut intr-o parte. Sabia e pe nisip, in dreapta calatorului. Iar locuitorii Lilliputului, minusculi pe langa gigantul care a aparut de niciunde pe tarmurile lor, speriati cand vad cat sunt de maruntei pe langa el, reusesc sa il lege fedeles cu sute de sfori bine prinse in pamant. Candva Gulliver se va trezi, iar cei care au citit celebrul roman al lui Jonathan Swift sau au vazut clasicul desen animat stiu ca va incerca sa se dezlege, sa se smulga din stransoare, spre spaima micutilor din Lilliput care aduc imediat trupele de arcasi impotriva colosului.
O scena arhicunoscuta si transpusa in lumea cat se poate de reala intr-un parc din Valencia, Spania. Un proiect pe masura povestii imaginat de trei pasionati de Swift (probabil) – arhitectul Rafael Rivera, artistul Manolo Martin si desginerul Josep Vicent Llobell. Poate ca altii ar fi imaginat un parc de distractii ca multe altele, cu scene din prima aventura a lui Gulliver, imagini, atractii cu scene din carte sau din desenele animate. Ceva interesant pentru public, dar in esenta doar un parc.
Cei trei au mers mai departe. Mult mai departe. Ba chiar malitiosii sau cei care nu sunt prea atrasi de arhitectura gigantesca ar spune ca au mers chiar peste limite. Atractia din Parque Gulliver este personajul omonim. Un Gulliver cu adevarat urias, ansamblu din fibra de sticla, beton si otel, suficient de mare pentru ca un om inalt sa para doar un fragil piticut din Lilliput, palaria sa un loc de joaca unde se gaseste o macheta la dimensiuni mult reduse a uriasului Gulliver, iar suvitele de par sa fie tobogane pentru copii. Pictat – ultima renovare a avut loc in 2012 – in culori calde si intense, amintind prin model de stilul saptezecist al parcurilor de distractii clasice si regretate de multi, personajul pare chiar desprins din cartea lui Swift.
Scari ascunse sau franghii solide le permit copiilor sa exploreze silueta parca interminabila, tobogane mai mari si mai mici le ofera ocazia sa coboare si sa o ia de la capat, cutele hainei devin si ele plase de siguranta pentru a evita orice accident. Incadrat de un spatiu circular generos, acoperit cu nisip fin, pe masura dimensiunilor eroului, si palcuri de copaci, a devenit foarte repede una dintre principalele atractii pentru localnici si turisti. In definitiv, cand un singur deget al lui Gulliver imaginat de originala tripleta de designeri are peste trei metri lungime nu poti sa nu te simti doar un pitic ce priveste inmarmurit un gigant. Un parc superb tocmai prin ineditul sau si o dovada ca uneori marile teme si miturile literare esentiale pot fi reimaginate si adaptate cu un strop de inspiratie si multa munca.
A.L.
Februarie 2016