Oras din sud-estul Frantei, Valence este astazi un centru industrial si economic al tarii, aici gasindu-se fabrici si ateliere de textile, produse din piele, bijuterii si multe altele. Dar istoria acestui oras incepe cu secole in urma. Avea sa devina colonie romana in perioada lui Augustus, primea apoi numele de Viennensis Prima, un simbol al importantei pe care o dobandise.
Dar in decursul urmatoarelor secole Valence avea sa sufere atacuri si stapaniri diverse : dupa cotropirile barbare au urmat stapanirea burgunzilor, a francilor, maurilor, suveranilor din Arles, apoi cea a a ducilor germani. Mai tarziu locuitorii si orasul insusi aveau sa se gaseasca sub protectia Delfinului, iar din 1456 regele insusi le-a asigurat sprijinul si protectia.
Din secolul XVI orasul a devenit centru protestantismului in Franta, iar regele Francois I, intelegand sa profite de pozitia strategica, l-a trasformat intr-o puternica cetate, cu fortificatii impresionante. La jumatatea secolului XV aici a fost infiintata si prima Universitate, in continuare una dintre cele mai bune din Franta si dupa o perioada de decadere Valence si-a revenit economic si politic.
Obiective :
Catedrala St Apollinaris : a fost reconstruita in secolul XI, fiind un impresionant lacas de cult in stil Roman. Sfintita in 1095 de insusi Papa Urban II, avea sa fie aproape distrusa in conflictele secolelor urmatoare, fiind refacuta la inceputul secolului XVII. In biserica veti gasi un monument inchinat Papei Pius VI, care a murit la Valence in 1799. Interesante sunt si biblioteca si mai ales muzeul catedralei, cu numeroase antichitati romane, sculpturi si tablouri, expuse in cladirea vechiului seminar ecleziastic.