Statiunile de pe Valea Prahovei reprezinta de cateva decenii cele mai atractive si cunoscute locuri de vilegiatura din Romania. Nu exista ghid din care Castelul Peles si Muntii Bucegi sa lipseasca, fiind ca sarea si piperul pentru turismul romanesc. Pe buna dreptate, dar sa nu desconsideram nici locurile care n-au avut privilegiul de a se afirma.
Valea raului Doftana, de pilda, se afla la o aruncatura de bat de Sinaia, Predeal si celelalte statiuni - prin urmare peisajele sunt similare - insa putini se incumeta sa o parcurga din curiozitate sau placere. Spre obarsia apelor repezi ale Doftanei se inalta masive muntoase precum Orjogoaia, Radela, Cucioaia, Zanoaga, Baiu Mare sau Baiu.
Din Bucuresti, drumul este comun cu acela pentru Valea Prahovei pana la Campina, unde, in loc sa mergi inainte, virezi dreapta si mai strabati circa 15 km. Peisajul se schimba treptat si devine tot mai interesant, iar localitatile parcurse de asemenea.
Comuna Brebu are toate calitatile unei statiuni climaterice, desi nu este recunoscuta ca atare, si ofera cateva motive temeinice pentru un popas cultural. Gasindu-se in apropiere de Transilvania si de pasul Predelus care inlesnea trecerea Carpatilor, Brebu a constituit pentru o vreme refugiul domnitorului Matei Basarab.
In aceasta conjunctura a luat nastere “Complexul arhitectural de la Brebu”, alcatuit din: casele domnesti, biserica, zidul de incinta si turnul clopotnita. Cetatea, turnul, biserica si casele domnesti erau locuite in timpul verii, cand voievodul se deplasa in regiune.
Intregul ansamblu a fost finalizat abia in vremea lui Brancoveanu, pe la 1690. Aproximativ in centrul comunei, in spatele Manastirii si a fostului Palat Domnesc, se gaseste lacul Brebu aparut din cate cred geologii prin scufundare. Valea Doftanei mai este atractiva si prin prezenta impunatorului baraj artificial Paltinu, care formeaza in spatele sau un lac de o frumusete deosebita.
Acesta are o inaltime deasupra fundatiei de 108 m si lungimea totala a coronamentului de 455 m. Barajul Paltinu serveste in principal pentru alimentarea cu apa a municipiilor Campina si Ploiesti, insa malurile sale ofera conditii prielnice pentru asezarea unor campinguri pitoresti.
Sursa foto: wikimedia.org
I. C.
editor artline.ro