Vreti sa vizitati castelul medieval din Vaduz, centrul puterii micului principat si principala atractie turistica? O singura data pe an, de ziua nationala - pe 15 iulie - toti locuitorii sunt invitati la o petrecere mai putin formala in curtea castelului.
Cat de veche este aceasta asezare si cum de a devenit capitala acestui principat?
Dincolo de legendele locale, se pare ca prima atestare dateaza din secolul al XII-lea, dar sub numele Farduzes. Potrivit celor mai multi cercetatori este mai probabil ca asezarea sa fi fost fondata in jurul anului 1322 de contii de Werdenberg, perioada in care se mentioneaza si existenta unui castel.
foto: tourismus.li
Dar adevarata poveste a capitalei incepe in secolul al XVII-lea, cand familia Liechtenstein avea nevoie de teritoriu pentru viitorul centru al principatului. Dupa indelungi cautari, asteptari si reveniri a fost cumparat pamantul pe care se gaseste astazi capitala, fiind unul dintre putinele teritorii (fie si la dimensiunile sale practic miniaturiale) asupra carora doar conducatorul Sfantului Imperiu Roman ar fi avut drept de proprietate.
Ca intr-o poveste de demult, dupa ce au fost cumparate Schellenberg si Vaduz, in 1699 si 1712, pe 23 ianuarie 1719 Carol al VI-lea, pe atunci imparatul Sfantului Imperiu Roman, decreta unirea celor doua si anunta ca noul stat era principat sau Furstentum. Numele? Liechtenstein, dupa credinciosul sau slujitor, Anton Florian de Liechtenstein.
Are un centru pietonal, unde circulatia masinilor este stric interzisa, perfect pentru promenada si mai ales pentru turistii care vin sa descopere atmosfera si atractiile oferite de acest oras micut, mai ales cladirile in stil baroc si gotic foarte bine pastrate. Dar impresionant este numarul de banci deschise in acest oras. Nu intamplator, pentru ca micul principat este considerat un paradis fiscal si se spune, mai in gluma, mai in serios, ca in Liechtenstein sunt inregistrate mai multe companii decat locuitori.
In Vaduz si in tot statul moneda nationala este francul elvetian, principatul este in spatiul Schengen.
foto:famouswonders.com
Amatorii de arta au la dispozitie Muzeul National cu o surprinzatoare colectie pentru dimensiunile sale, dar si Galeria Nationala. Aici vizitatorii pot sa descopere lucrari de arta moderna si contemporana, dar si unele piese din Colectia Liechtenstein, iar Kunstmuseum Liechtenstein este un exemplu inedit de arta arhitectonica moderna, fiind proiectat in 2000 de arhitectii elvetieni Kerez, Degelo si Morger. Muzeul National este dedicat mai mult istoriei si identitatii culturale a acestui micro-stat. Exista si un muzeu numismatic si unul dedicat skiului.
Iar pasionatii de sport stiu cu siguranta ca micul oras are si propriul club de fotbal, FC Vaduz. Exista si un stadion cu capacitatea de 8000 de locuri, Rheinpark Stadion, si cine stie daca un meci vazut acolo nu ar fi cu adevarat o amintire iesita din comun dupa o calatorie in Vaduz.
Un alt obiectiv foarte important din Vaduz este Catedrala Sf. Florin, un edificiu neo-gotic impresionant, candva biserica parohiala. A devenit catedrala in 1997, deci nu cu foarte multa vreme in urma tinand cont de istoria altor lacasuri de cult, dar a fost construita inca din 1874 pe locul unei cladiri mai vechi.