Chiar si in ceea ce priveste muzica clasica, industria discografica nu intra in vacanta, chiar daca exista o perioada cu mai putine aparitii, de pregatire a exploziei de oferta prevazuta pentru luna septembrie. Este adevarat, insa, ca se aleg titluri iesite din comun, nu traditionala muzica clasica, ci compozitii contemporane care, bine facute, ating un public potential mai larg. Si in plus, suna foarte bine.
Summer in february
Asa este de exemplu, coloana sonora a filmului britanic „Summer in february” aparuta in 21 iunie 2013 la casa Deutsche Grammophon. Filmul nu a fost distribuit inca in Romania (in Marea Britanie a intrat in cinematografe in 14 iunie), insa discul ce cuprinde coloana sonora va putea fi achizitionat cat de curand si in magazinele din Romania.
Daca ati vazut Eat, pray, love cu Julia Roberts, Atonement sau Agora, ar trebui sa fi retinut numele compozitorului si dirijorului britanic Benjamin Wallfisch care semneaza si coloana sonora a filmului Summer in february, o poveste de dragoste ce se petrece la inceputul secolului XX si il are in prim plan pe un pictor.
Coloana sonora rezista insa foarte bine si fara povestea care a generat-o: foarte melodica, cu o orchestratie bogata, avand o stofa clasica si, totusi, care vorbeste direct sensibilitatii contemporane. In plus, pe aceasta coloana sonora apare pianista chineza Yuja Wang, unul dintre marile staruri ale pianisticii contemporane, pe care o putem asculta si la Bucuresti in 3 septembrie, pe scena Salii Palatului, in cadrul Festivalului Enescu.
Discul va fi difuzat in integralitatea sa la Radio Romania Muzical, luni, 22 iulie, de la ora 20 si face parte din campania „Voteaza discul de muzica clasica al anului 2013”, dezvoltata pe site-ul romania-muzical.ro.
Pocket Symphonies
Din aceeasi familie a muzicilor contemporane foarte accesibile si remarcabil realizate face parte si discul ce cuprinde 12 simfonii de buzunar semnate de germanul Sven Helbig, disc de asemenea lansat de Deutsche Grammophon, in 5 iulie 2013.
Sven Helbig are el insusi o poveste foarte emotionanta. Provine dintr-o familie foarte simpla de muncitori din Germania de est. S-a indragostit de muzica clasica ascultand-o in copilarie la un radio pe care si-l construise singur. A decis sa devina compozitor si intr-adevar, a studiat muzica, apoi a plecat la New York, unde noaptea canta la tobe intr-un club iar ziua lucra intr-o fabrica. In cele din urma, a decis sa se reintoarca la Dresda unde a infiintat o orchestra si a devenit unul dintre cei mai respectati producatori de inregistrari, atat in genul muzicii clasice, cat si al celei pop-rock. A colaborat de exemplu cu Snoop Dog si Pet Shop Boys.
Muzica lui Sven Helbig incita la introspectie si reflectie. Este tipul de muzica usor de receptat capabila sa aduca la suprafata fiinta superioara din om, nu animalul din el. Si acesta este, cred, un mare lucru in peisajul muzicilor pe care le asculta publicul de astazi.
Cele 12 simfonii de buzunar (cu o durata cuprinsa intre 2 si 5 minute) au putut fi ascultate la Radio Romania Muzical in 15 iulie, dar pot fi oricand reascultate pe site-ul romania-muzical.ro, in cadrul campaniei „Voteaza discul de muzica clasica al anului 2013”.
Clasici de vara – Daniel Barenboim
Nici cei care se ocupa de traditionala muzica clasica nu stau insa degeaba vara, ba chiar sunt implicati in foarte multe proiecte. Sa-l luam, de exemplu, pe Daniel Barenboim, celebrul pianist si dirijor, pe care-l vom asculta in deschiderea Festivalului Enescu la Bucuresti, in 1 si 2 septembrie, in cele doua concerte sustinute in compania Capelei de stat din Berlin si a multasteptatului pianist Radu Lupu.
In 1 iulie, Daniel Barenboim si-a lansat un disc si o colectie de 4 DVD-uri aparute la casa Decca, toate, inregistrate alaturi de West Eastern Divan, orchestra pe care el insusi a infiintat-o, alcatuita din tineri muzicieni evrei si arabi – o reusita incercare de reconciliere a unor culturi aparent la antipozi. Iar inregistrarile sunt toate din Festivalul BBC Proms: CD-ul cuprinde inregistrari din 2009, iar DVD-urile, din 2012. Pe CD apar Simfonia fantastica de Hector Berlioz si poemul simfonic „Preludiile” de Franz Liszt, in versiuni efectiv incendiare, iar pe DVD-uri, integrala simfoniilor de Ludwig van Beethoven. CD-ul a fost difuzat la Radio Romania Muzical chiar in ziua lansarii sale, adica in 1 iulie 2013 si poate fi reascultat pe site-ul campaniei „Voteaza discul de muzica clasica al anului 2013”.
Insa acestea nu sunt singurele realizari din vara aceasta ale lui Daniel Barenboim. In 22,23,26 si 28 iulie este invitatul Festivalului BBC Proms, unde dirijeaza Capela de stat din Berlin si o galerie ilustra de solisti (din care face parte si romanul Marius Vlad Budoiu). Pe afis: tetralogia „Inelul nibelungului” de Richard Wagner – un gest de altfel asteptat in anul Wagner cand sarbatorim 200 de ani de la nasterea celebrului autor german. Nu trebuie sa uitam ca Daniel Barenboim a fost primul muzician care a indraznit sa aduca muzica lui Wagner in Israel dupa cel de al doilea razboi mondial. Cele 4 spectacole de saptamana viitoare sunt transmise in direct de Radio Romania Muzical: 22 iulie – ora 21.00, 23 iulie – ora 19.00, 26 iulie – ora 19.00 si 28 iulie – ora 18.30.
Si nici atat nu este suficient pentru Daniel Barenboim: in 5 august urmeaza sa apara noul sau disc, primul rezultat discografic al directoratului sau la celebrul teatru Scala din Milano - Requiemul de Verdi, inregistrat de orchestra teatrului milanez, alaturi de 4 dintre cele mai mari nume de cantareti din prezent: soprana Anja Harteros, mezzosoprana Elina Garanča, tenorul Jonas Kaufmann, basul Rene Pape. Basul Rene Pape canta aceeasi partitura din Requiemul de Verdi in 12 septembrie, la Bucuresti, in cadrul Festivalului George Enescu. Discul lui Daniel Barenboim cu Requiemul de Verdi va putea fi ascultat la Radio Romania Muzical chiar in ziua lansarii sale internationale: luni, 5 august, ora 20.
Toate discurile prezentate sunt sau vor fi disponibile si in Romania, in magazinele de specialitate (de exemplu Librariile Humanitas), pe site-ul getmusic.ro, sau pe site-urile deutschegrammophon.com sau itunes.com.
Cristina Comandasu
19 iulie 2013
I. C.
editor artline.ro