*Nicaieri n-am gasit vreun pachet care sa includa Festivalul Enescu. O saptamana din septembrie 2007, petrecuta in Bucuresti, ar fi putut insemna pentru turist si ocazia de a-si trece in cont concerte ori recitaluri
cu staif. Nu e cazul.
Vacanta culturala in Bucuresti - intre penibil si imposibil
Vara s-a terminat, sezonul de schi e inca departe, manastirile din nordul Moldovei si Maramuresul le-au vazut. Pentru turistii straini care au in gand o alta aventura romaneasca, Bucurestiul ar parea o solutie. La urma urmei, e ditamai orasul, are un amestec de nou si vechi care, oriunde in lume, da un pitoresc aparte si, pe deasupra, mai poseda, in plin centru, a doua cladire ca marime din lume. Pare suficient, pentru a te convinge sa petreci aici cateva zile.
Operatorii de turism din partea locului au, insa, o cu totul alta parere. Ori sunt bucuresteni toti, asa ca au ajuns sa deteste orasul asta murdar, aglomerat si poluat, ori, pur si simplu, nu dau prea multe parale pe potentialul urbei. Daca ai curiozitatea sa intri pe site-urile agentiilor specializate, observi imediat ca punctele de interes ale patriei se rezuma la patru categorii principale: litoral, munte, Delta si statiuni balneo-climaterice. Peste tot, oferte decente, cu cazare, masa, excursii, pachete de tratament. Ici si colo, cate o oferta indrazneata care-si propune o expeditie in zona podgoriilor, ori o aventura legata de Dracula . Ai cam atat. Pentru Bucuresti, lumea se limiteaza la a oferi cazare si masini de inchiriat. Nici vorba de pachete de cateva zile, de-a lungul carora sa te alegi cu vreo experienta culturala.
Ai, in schimb, la multe dintre agentii, oferte pentru week-end-uri la vanatoare. Te intereseaza capriorul, muflonii, viezurii, potarnichea sau cainele enot? Dai un telefon la Condor Hunting & Business Travel si-ti planuiesti o partida ca la carte. Ai grija la preturi: daca la pisica salbatica, o piesa ranita si nerecuperata te costa 25 de euro, iar un focA gresit : 10, la fiecare capra neagra schilodita si nerecuperata (ori nerecuperabila) te desparti de 1.000 de euro. Focul gresit face 125. Curajosii trebuie sa afle ca la urs e prapad: una bucata ranita si nerecuperata face cam cat o Dacie din ’97 la mana a doua (1.500 de euro), iar un foc gresit valoreaza 275 de euro.
Asta, daca te preocupa sa dai ochii (prin catarea pustii) cu exemplare imblanite ori garnisite cu pene. Daca, totusi, esti amator de trufandale artistice, treaba e grava. In Bucuresti, cel putin. Nu sunt oferte pentru tururi bine puse la punct pe la muzee; lacasele de cult incluse in patrimoniu parca nici nu exista pe harta. Am gasit, la un moment dat, pe site-ul firmei Peter Express, o rubrica intitulata `Bucuresti, orasul celor 200 de biserici`. Am crezut ca rugile potentialilor turisti au fost ascultate. Din pacate, realitatea cruda a dovedit ca era un simplu articol (si ala postat in noiembrie 2005), care nu-si gasea continuarea fireasca in vreo oferta palpabila.
Pe acelasi site, am gasit o sectiune dedicata evenimentelor gazduite de oras. S-au multumit cu tot felul de targuri organizate la Romexpo, de la publicitate la tesaturi si de la agricultura la, fireste, turism. Nici o referire la vreun eveniment din zona culturala.
Exista, la diverse companii, optiuni pentru a pleca, doua-trei zile, intr-un mare oras european, pentru un concert important ori o manifestare sportiva de interes. Marshal Turism, de pilda, te trimite la raliul de la Monte Carlo, la US Open sau Rolland Garros ori la carnavalul de la Venetia. Ba chiar si la Sibiu, pentru care are vreo 30 de propuneri, unele inedite. Nicaieri n-am gasit vreun pachet care sa includa Festivalul Enescu. O saptamana din septembrie 2007, petrecuta in Bucuresti, ar fi putut insemna pentru turist si ocazia de a-si trece in cont concerte ori recitaluri cu staif. Nu e cazul. Pentru Capitala, organizeaza doar turul orasului, cu variante de pret in functie de numarul persoanelor si tipul de masina cu care se deplaseaza.
Acelasi rezultat, maximum posibil, am obtinut si pe site-ul C&D Partner, unde exista o oferta de tur al Bucurestiului, cu ghid profesionist. Bifeaza Muzeul Satului, Casa Presei, Arcul de Triumf, Piata Victoriei, Palatul Victoria, Muzeul Enescu, Muzeul Colectiilor de Arta, Ateneul, Palatul Regal, Casa Centrala a Armatei, Primaria, Parcul Cismigiu, Opera, Academia Militara, Gradina Botanica, Palatul Cotroceni si Palatul Parlamentului. Toate, in numai 3 ceasuri. Cu o singura oprire, de cateva minute, `pentru a admira frescele de la Academia Militara`. Costa 35 de euro de caciula.
Bucurestiul nu are cartele de o saptamana pentru transportul in comun, cu preturi reduse, care i-ar putea interesa pe turisti. Nu are un circuit al muzeelor, cu tichete valabile in oricare dintre aceste spatii. Nu are nici macar celebrele autobuze destinate tururilor de oras, dintre acelea ticsite de straini in oricare dintre metropolele lumii. E, in schimb, doldora de agentii de turism. Eu am gasit 257.