Samosul tracic amintit de Homer, ori Samothraki din zilele noastre mai pe intelesul tuturor, este insula care ocupa cea mai nordica pozitie in cadrul Marii Egee. Nu plajele sunt cele care ii ofera frumusetea si nici luxul acela care a inzestrat-o cu farmecul pe care il are, ci peisajele salbatice, cascadele si urmele materiale ale civilizatiilor din vechime. Cu exceptia costei nordice si a partii de sud-vest, insula este dominata exclusiv de munte, atingand altitudinea maxima in Vf Fengari (1611 m).
Daca doriti sa simtiti atmosfera plina de veselie a tavernelor, restaurantelor si cafenelelor grecesti va trebui sa popositi, fie in portul Kamariotissa, fie sa va continuati drumul 5 km spre interiorul insulei pana ajungeti la capitala Chora. In concordanta cu apartenenta istorica la teritoriul Traciei, specialitatile de capatai servite pe Insula Samothraki sunt inca mierea, branza telemea, laptele si carnea de capra.
Pe de alta parte, "vanatorii" de obiective culturale vor avea nevoie mai mult ca sigur de un plan. Popularitatea crescanda a destinatiei s-a bazat, printre altele, in ultima perioada si pe descoperirea unei statui din anul 190 i. Hr. botezata Niki din Samothraki si expusa la faimosul Muzeu Louvre. Totodata, veti intelege de ce acest petic de pamant a fost numit "insula marilor zei", patrunzand in spatiul siturilor arheologice.
Paleopolis este numele unui oras ale carui ruine se pot distinge pe coasta de nord. Ce va fi fost aici inainte de distrugere nu ne ramane decat sa ne imaginam, totusi un sprijin ne este acordat de unul dintre monumente. Sanctuarul Marilor Zei este asociat cu unele rituri misterioase care au avut loc cel putin 1000 ani, din jurul anului 1000 i. Hr. pana in perioada bizantina.
Pentru a parcurge mai rapid si sistematic istoria insulei au fost amenajate: Muzeul de Arheologie din Paleopoli si Muzeul Popular din Chora.
In ceea ce priveste turismul religios, desi Samothraki nu are faima insulei Eghina sau a altora, atrage multimile de credinciosi ortodocsi prin moastele celor Cinci Sfinti Marturisitori din Samothraki, aflate in Biserica Adormirii Maicii Domnului. La randul sau lacasul de cult merita o amanuntita evaluare in plan arhitectonic fiind cladita in anul 1875.
I. C.