Ce iti trebuie pentru a supravietui: Oslo, 31 august, in regia lui Joachim Trier, este un film despre iubire, dependenta, curaj, singuratate si va intra in cinematografe vinerea aceasta, 13 iulie. La sfarsitul curei de dezintoxicare, Anders se intoarce in Oslo pentru o zi, pentru un interviu de angajare. Incearca sa reia legatura cu iubita lui, familia si prietenii pe care nu ii vazuse de multa vreme. Filmul este castigatorul de anul acesta al Trofeului Transilvania, marele premiu al Transilvania International Film Festival, dupa ce in 2011 a fost prezentat la Cannes, in sectiunea Un Certain Regard. Oslo, 31 august este distribuit in Romania de Independenta Film.
In rolul principal, Anders Danielsen Lie, a carui interpretare a fost foarte apreciata de critica, si care a fost totodata ales ca fiind unul dintre cei mai sexy actori norvegieni. Anders interpretase deja rolul principal principal din Nouvelle Donne, al aceluiasi regizor.
Povestea unei zile speciale din viata unui fost dependent de droguri,Oslo, 31 August este o adaptatare libera a romanului Le feu follet, de Pierre Drieu La Rochelle, publicat in 1931, de editura Gallimard.
Povestea are in prim plan douazeci si patru de ore din viata personajului principal. Regizorul filmului, Joachim Trier, si-a dorit ca productia sa semene cu odiseea unei zile, care evita prezentarea tuturor personajelelor pe care Anders ar fi putut sa le intalneasca – de pilda, parintii sau chiar fosta lui iubita. Este un personj care pune intrebari despre viata lui, care nu pot fi rezolvate usor. Scopul regizorului a fost sa arate, intr-o singura zi, posibilitatea de a reconstrui o viata.
Lungmetrajul a fost filmat in patruzeci si cinci de zile, intr-un mod spontan, regizorul incercand sa arate strazile intr-o maniera emotionala. Anders, personajul principal, provine din burghezia intelectuala, artistica, nu este membru al clasei de mijloc, care a facut bani in Norvegia. Cand se plimba prin Oslo, vedem ca totul a fost renovat, au avut loc schimbari radicale.
Daca am rezuma povestea la ziua unui fost dependent de droguri care paraseste un centru de dezintoxicare si care ia in calcul posibilitatea de a-si reface viata este deprimant. Regizorul este mai interesat de metafora despre singuratate, cea care ne priveste pe toti, dincolo de orice dependenta.
Unul dintre pasajele preferate ale regizorului este acela cand unul dintre personajele care traieste in liniste, cu prietena lui, este vizitat de un prieten in primejdie. Cum afecteaza acest lucru viata de zi cu zi, prietenia si familia? Cat de departe putem merge pentru a salva un apropiat care se auto-distruge?
Pe Trier l-a interesat mai mult cautarea identitatii, nu problema drogurilor. In Norvegia, dependenta de droguri cum ar fi cocaina si heroina - spre deosebire de alcoolism - este inca un subiect tabu, mai ales in randul persoanelor din clasa de mijloc.
In prima saptamana pe ecrane, Oslo, 31 august va rula in cinematografele Hollywood Multiplex, Cinema Elvira Popescu, Grand Cinema Digiplex Baneasa, Cinema City Cotroceni si Union, in Bucuresti si Cinema Victoria, in Cluj.
Nascut in 1974, la Copenhaga, Joachim Trier a crescut intr-o familie al carei bunic, Erik Loechen, a fost regizor si ai carei parinti au lucrat in cinematografie. A facut primul sau film de 8 mm la varsta de 5 ani. Dupa ce a fost campion national la patinaj - un sport care inspira multe dintre videoclipurile lui - a intrat la Colegiul European de Film din Danemarca, inainte de a implini 23 de ani, apoi la Scoala Nationala de Film si Televiziune din Londra, pe care a absolvit-o. Intre 1999 si 2002 a regizat mai multe scurtmetraje, printre care Pieta (1999), Still (2001) si Procter (2002), despre descoperirea unei misterioase pelicule de film in aparatul unui barbat gasit mort. Toate trei au fost selectionate de peste treizeci de festivaluri internationale (Toronto, Edinburgh, Istanbul etc.) si au primit numeroase premii, inclusiv pentru Cel mai bun film in limba engleza si pentru Cel mai bun film european, la European Film Awards, Edinburgh, in 2002. Joachim Trier a facut, de asemenea, clipuri si spoturi publicitare in Anglia si in Norvegia.
In 2006 regizeaza primul sau lungmetraj, Nouvelle Donne, in care doi prieteni din copilarie au ambitia de a deveni scriitori. Filmul, care trateaza deziluzia post-adolescenta, incertitudinea si visele risipite ale tineretii, a primit premiul Amanda (echivalentul norvegian al César-ului) pentru Cel mai bun film, Cel mai bun regizor si Cel mai bun scenariu original, inainte de a cunoaste o cariera deosebita la festivalurile internationale: Discovery Award la Festivalul International de Film de la Toronto, MovieZone Award la Rotterdam, Cel mai bun regizor si Don Quijote Award la Karlovy Vary, Cel mai bun film la Festivalul de la Milano si selectii oficiale la Festivalurile de la Sundance, Londra etc. Joachim Trier se alatura atunci listei celor “10 regizori de viitor de la Sundance”, stabilita de revista Variety.
Joachim Trier s-a inconjurat de colaboratori loiali, cum ar fi scenaristul Eskil Vogt, un vechi prieten alaturi de care a mai lucrat la Still, Procter si Nouvelle Donne.
Independenta Film este casa de distributie care promoveaza filme independente de referinta, de nisa sau castigatoare ale unor premii internationale prestigioase, pelicule ca Melancholia, Amelie, Trainspotting, Todo sobre mi madre, In The Mood for Love, Vicky Cristina Barcelona, Politist, adjectiv, Dogville etc.
D.T
editor artline.ro
Iulie 2012