inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

VIDEO. O zi de 13 fara ghinion (cel putin pentru cei care iubesc muzica buna)

0 Comentarii
Vineri, 13 noiembrie: superstitiosii s-ar feri de lansari de discuri in aceasta zi, insa, cum 3 albume importante si interesante se lanseaza pe 13 noiembrie 2015, se poate spune ca este o zi fasta. Vladimir Horowitz – Return to Chicago (un recital sustinut la Chicago, in 1986, de celebrul pianist), “Petrica si lupul” de Serghei Prokofiev, in lectura lui Alice Cooper, legendarul rocker, si concerte de Brahms si Bartok inregistrate de violonista olandeza Janine Jansen gasim pe aceste trei albume.
 


Vladimir Horowitz redescoperit

Vladimir Horowitz s-a stins din viata pe 5 noiembrie 1989; avea atunci 86 ani. Nu-mi dau seama cum l-as putea descrie mai bine pe Vladimir Horowitz pentru cei care astazi au sub 30 ani si, cred, stiu destul de putine despre acest pianist genial care a marcat inconfundabil arta interpretativa a secolului XX. Poate ca pe un soi de Liszt al secolului XX? Ca pe pianistul care a avut una dintre cele mai indelungate cariere? (si-a finalizat ultimul disc cu doar 4 zile inainte de a muri, a sustinut ultimul recital in 1987, cand avea 84 ani). Ca pe pianistul cu una dintre cele mai ample discografii din istorie? Ca pe pianistul care prefera sa cante de obicei duminica dupa-amiaza, pentru ca avea convingerea ca atunci publicul este mai atent decat intr-o alta zi a saptamanii? (ceea ce e posibil sa fie, de fapt, foarte adevarat).
 
Alaturi de Arthur Rubinstein, Dinu Lipatti, Wilhelm Kempff, Serghei Rahmaninov, Vladimir Horowitz cred ca ramane unul dintre cei mai mari pianisti ai primei jumatati de secol XX, dedicat in mare masura interpretarii lucrarilor semnate de compozitori romantici (ramane, de exemplu, legendara versiunea lui pentru Sonata de Franz Liszt). Un pianist legendar care suscita enorm de mult interes si astazi: si pentru cei care stiu de ce atat de apreciat Horowitz, cat si pentru cei care nu stiu, dar sunt curiosi sa afle. Pentru toti acestia, este o stire importanta ca inregistrarea unui recital sustinut pe 26 octombrie 1986 la Chicago de Vladimir Horowitz a fost descoperita in arhiva postului de muzica clasica WFMT si apare pe un disc lansat de Deutsche Grammophon pe 13 noiembrie 2015. 
  


A fost un recital cu semnificatii speciale: Vladimir Horowitz a ales ca acel recital sa fie cadoul sau pentru orasul in care sustinuse pana atunci aproape 40 de recitaluri si a acceptat ca recitalul sa fie transmis in direct la radio. Inregistrarea recitalului a mai fost difuzata apoi o singura data si a ramas uitata in arhive, pana cand a fost redescoperita in 2014 si transmisa casei Deutsche Grammophon, cea care a mai publicat, de exemplu, si inregistrarea ultimului recital sustinut de Vladimir Horowitz – pe un disc aparut in 2008.
 
A fost un recital amplu, care vorbeste inca o data despre calitatile exceptionalului Horowitz. Iata programul: doua sonate de Domenico Scarlatti, doua piese si o sonata de Mozart, doua studii de Aleksandr Skriabin (Horowitz i-a cantat lui Skriabin insusi cand era copil), Arabesca op.18 de Robert Schumann, Sonetul dupa Petrarca si Soiree de Vienne nr.6 de Franz Liszt, o mazurca si un Scherzo de Chopin. Pe cele doua discuri ale acestui album regasim si cele doua bisuri care au incheiat recitalul, precum si doua interviuri cu Horowitz, unul din 1986, altul din 1974.
 
Deci, un adevarat document de istorie, insa si un album care vorbeste despre pasiune, emotie, fragilitate si talent intr-o lume care sper sa mai puna pret pe aceste calitati.
 

 
Alice Cooper si Prokofiev

“Compozitorii de muzica clasica sunt inca mai nebuni decat mine” declara recent Alice Cooper. Intr-adevar, socant daca te gandesti ca vine din partea lui Alice Cooper, unul dintre cei mai cunoscuti rockeri din zona heavy metal, preocupat sa socheze cu orice pret (chiar aruncand cu gaini in public de pe scena!). 
 
Alice Cooper este starul de pe un nou album cu „Petrica si lupul” de Serghei Prokofiev, aceasta lucrare muzicala din 1936 dedicata copiilor. Alice Cooper nareaza o versiune contemporana a povestii, gandita pentru copii de 5-8 ani care traiesc in era tehnologica (apropo, exista un album muzical, sub forma de fisiere audio sau CD, dar si o aplicatie pentru ipad interactiva). Si se poate auzi muzica lui Prokofiev, interpretata de Orchestra de Tineret a Germaniei, dirijor Alexander Shelley, dar si fragmente muzicale din alte piese apartinand repertoriului clasic. Ce se poate asculta este de fapt un fel de teatru radiofonic, un monolog acompaniat de muzica foarte bine aleasa. Si combinand si cu aplicatia in care copiii pot sa interactioneze cu personajele, alegand corect temele muzicale, cred ca rezulta un instrument numai bun pentru a-I atrage pe copii catre muzica clasica.

 
 
Mi se pare laudabil si faptul ca staruri din alte zone muzicale decat cea clasica aleg sa sustina intr-un fel sau altul muzica clasica. Iar un proiect de tipul celui realizat de Alice Cooper cred ca are mai mult impact pentru promovarea muzicii clasice decat prezentarea unei opere rock cu acompaniament orchestral clasic (ma gandesc la “Quadrophenia” lui Pete Townshend, lansata tot anul acesta).  
 
Albumul poate fi ascultat luni, 30 noiembrie, de la ora 19.00, la Radio Romania Muzical, in reluare duminica, 6 decembrie, de la ora 13.05. Va fi difuzata versiunea originala in limba engleza, un cadou potrivit pentru cei mici de Sf. Andrei si Mos Nicolae. 
 


Janine Jansen interpreteaza Brahms si Bartok

 
Am vazut-o prima data pe o scena romaneasca in septembrie 2015, cand Janine Jansen a aparut in cadrul Festivalului Enescu si a incantat (fara sa exagerez) cu interpretarea ei pentru Concertul nr.1 pentru vioara si orchestra de Bela Bartok, realizata alaturi de Orchestra Regala Concergebouw din Amsterdam, dirijata de Andris Nelsons.
 
Janine Jansen: o violonista olandeza considerata o super-vedeta a muzicii clasice actuale, cea care a inregistrat albumul care ramane cel mai bine vandut si in prezent pe itunes (Concertele Anotimpurile de Vivaldi, aparute si in colectia “Dilemei vechi” dedicata tinerilor celebri din Festivalul Enescu 2015). O violonista puternica si fragila in acelasi timp, introspectiva si totusi, stralucitoare, o vedeta fara aere de vedeta, o femei e frumoasa care, pur si simplu, canta exceptional la vioara.
 
Janine Jansen isi lanseaza in 13 noiembrie 2015 cel mai nou album al ei, pe care regasim acelasi Concert nr.1 de Bartok pe care l-a cantat si la Bucuresti in septembrie, alaturi de unul dintre cele mai importante concerte pentru vioara si orchestra din intreaga literatura dedicata acestui instrument: impunatorul concert de Brahms, pe care doar acum, dupa ce a depasit 35 ani, Jansen s-a incumentat sa-l abordeze pe disc. 
 
Cele doua concerte au fost inregistrate in concerte live: Concertul de Brahms, alaturi de Orchestra Academiei Santa Cecilia din Roma, cel de Bartok, cu Orchestra Simfonica din Londra, sub bagheta acelasi dirijor, Antonio Pappano, admirat si la Bucuresti, la precedentele lui aparitii in Festivalul Enescu, pentru pasiunea pe care o insufla viziunii sale interpretative.
 
Asa ca pentru cei care vor sa conserve amintiri frumoase din Festivalul Enescu 2015, dar si pentru cei care doresc versiuni interpretative contemporane de cea mai buna calitate pentru doua opusuri fundamentale din literatura viorii, iata un album interesant, aparut sub sigla casei Decca, cu care Janine Jansen are un contract exclusiv.
 
Albumele vor fi disponibile si in Romania in magazinele de specialitate sau la www.getmusic.ro si vor putea fi ascultate la Radio Romania Muzical, in perioada urmatoare.

Cristina Comandasu
 
Noiembrie 2015
Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Alexandru Tocilescu cel mai bun regizor la VedeTeatru
Alexandru Tocilescu, cel mai bun regizor la VedeTeatru

Foto: indraznim.ro In competitia vedetelor din teatrul romanesc, prezente la Festivalul VedeTeatru organizat la Buzau sambata, 22 mai 2010, Alexandru Tocilescu a fost ales cel mai bun regizor. ...

Ha Ha Ha a castigat premiul Un Certain Regard la Cannes
Ha Ha Ha a castigat premiul Un Certain Regard la Cannes

Foto:stylemens.typepad.com Premiul Un Certain Regard al editiei de anul acesta a Festivalului de la Cannes a fost acordat sambata, 22 mai 2010, filmului Ha Ha Ha al sud-coreeanului Hong Sang-soo. ...

Ziua Primaverii invita elevii la dezbateri despre Europa

La Scoala cu clasele I - VIII Ciprian Porumbescu se desfasoara astazi, de la ora 16.00, prima manifestare din suita celor ce se vor inscrie in programul de activitati ale proiectului "Spring ...

Filmul lui Nemescu, cerut de straini

DISTRIBUTIE. "California dreamin’ (nesfarsit)", al lui Cristian Nemescu, castigatorul trofeului "Un Certain Regard" la Cannes, e cautat de distribuitorii straini.Filmul a fost deja vandut de ...

Festivalul de la Cannes si a desemnat premiantii
Festivalul de la Cannes si-a desemnat premiantii

Regizorul thailandez Apichatpong Weerasethakul a primit pentru filmul Oncle Boonmee premiul Palme d'Or, in cadrul editiei cu numarul 63 a Festivalului de la Cannes . Marele premiu al juriului ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline