In mai putin de 20 de minute filmul reuseste sa construiasca o poveste ambitioasa, coerenta si convingatoare, care pastreaza culoarea locala fara a diminua semnificatiile universale. Protagonistul, reprezentant al unei minoritati vitregite in timpul perioadei comuniste, revenind in satul natal, intalneste o realitate radical diferita de cea din tara lui de adoptie si de amintirile sale. Realizatorii reusesc sa puna bine in evidenta aspectele tragi-comice ale tranzitiei romanesti, a fost motivatia juriului, alcatuit din Mihai Fulger (critic de film), Iulia Rugina (regizoare si scenarista) si Sanda Visan (director Departament Film TVR).
Gobbel spune povestea unui german sas, care, dupa mai bine de 60 de ani, se intoarce acasa, in Romania pentru a-si petrece ultima perioada a vietii sale. Este prins insa in traditiile si obiceiurile romanesti legate de inmormantare in cel mai ironic mod posibil. Filmarile s-au desfasurat pe parcursul a 8 zile, in satul Dorolea, din judetul Bistrita-Nasaud. Scurtmetrajul clujean a fost finantat exclusiv din surse independente, obtinute prin product placement si sustinere atat din partea unor companii locale din Cluj, cat si internationale.
In palmaresul filmului se mai afla si Premiul pentru Cel Mai Bun Scurtmetraj, acordat la cea de-a treia editie a Festivalului International de Film Comedy (Cluj).
Concursul Open Society Shorts a avut ca obiectiv incurajarea filmelor scurte care surprind portiuni din Romania actuala, cu un focus pe problematici de interes larg pentru societate. Competitia s-a adresat studentilor de la facultati de profil (regie film, media, jurnalism etc.) dar si celor pasionati de filmul digital.
Gobbel va putea fi vizionat, alaturi de celelalte filme castigatoare ale competitiei, intr-o proiectie speciala, pe 13 decembrie, de la ora 19:00, la Centrul Public al Fundatiei Soros (Str. Caderea Bastiliei nr. 33, Bucuresti).
D.T
editor artline.ro
8 decembrie 2011